Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom buigt de knie van een vogel naar achteren?
Voorzichtig én sierlijk stapt een reiger door het weiland. Wanneer je goed kijkt naar de poten van een reiger (of de poten van een andere vogel) dan valt op dat de knie de ‘verkeerde’ kant op buigt. Dus niet naar voren, maar naar achteren. Hoe kan dat?
Het antwoord is eenvoudig: vogels zitten iets anders in elkaar dan mensen. Wat wij als mens de knie van de vogel noemen, is eigenlijk de enkel. De knie van de vogel zit namelijk hoger en zit verstopt onder het verenkleed. Vogels lopen ook niet op hun voeten, maar op hun tenen. In verhouding zijn die tenen ook veel langer dan bij mensen. Je kunt dus zeggen dat het onderste pootdeel (dus vanaf de tenen tot wat wij de vogelknie noemen) vergelijkbaar is met onze voet.
Meer leuke vogelberichten
- Het gaat over het algemeen goed met de roofvogels in Nederland. De afgelopen jaren hebben 3 soorten voor het eerst in Nederland gebroed: visarend, steppekiekendief en zwarte wouw. Lees hier het complete artikel.
- Kattengeluid vanuit de hemel: op een zonnige dag in maart kun je hoog in de felblauwe lucht de buizerd horen roepen. Miauwen wordt het geluid ook wel genoemd. In onze nieuwste aflevering van de podcast Notenkrakers vertellen we je er meer over.
- Nog een vogelvraag: verandert de snavel van de spreeuw van kleur?
- Het fotograferen van vogels in silhouet werkt het mooist als er nog geen bladeren aan de bomen zitten. Zo pak je dat aan…
Vogels & wandelen
Roots heeft een wandelroute uitgestippeld door het fantastische vogelgebied ’t Roegwold in Groningen. Je vindt de reportage, routekaart en -beschrijving in het nieuwe maartnummer van Roots. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”
Foto bovenaan: Conny Schotanus