Natuurommetje Schokland: eiland in een verdwenen zee

Daniël Mulder

4 mei 2022 .

Schokland

Fotograaf Niels Kooyman wandelt voor Roots een 6 kilometer lange route op het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder. Hij stuit daarbij op mysterieus verspreid liggende keien in een bos.

Het is een mooie lentedag als ik over de Keileemweg naar het beginpunt van het ommetje loop. Een lichte sluierbewolking filtert een al te felle zon. Er is nauwelijks wind. Bermen met bloeiend fluitenkruid begeleiden me tot bij de gesteentetuin van het Flevo-landschap. Dat is de organisatie die het voormalige eiland Schokland als historisch monument en natuurterrein beheert.

Schokland
Keileemveld.

De route leidt het omliggende Schokkerbos in, langs een veld met verspreid liggende keien. Het blijkt om een keileemveld te gaan. Een bewaard stuk Zuiderzeebodem zoals dat erbij lag na het droogleggen van de Noordoostpolder. Het verklaart meteen het eeuwenlang voortbestaan van het eiland Schokland te midden van vijandig en gevreesd water: gewapend beton uit het mammoettijdperk.

Oude haas

Over gras, langs bloemrijke bermen waar opvallend veel oranjetipjes vliegen, bereikt de route weer de Keileemweg. Daarachter stijgt het terrein een meter of drie. Hier pas kun je spreken van Schokland, historisch gezien. Het langgerekte eiland dat uiteindelijk als een drooggevallen schip, maar niet roemloos ten prooi viel aan een inpoldering. Een misthoornhuisje en een lichtmast ter hoogte van de oude vluchthaven getuigen van een voormalig leven op zee. Nu een serene plek, onbereikbaar voor schepen en ander verkeer, uitkijkend over de lagergelegen moderniteit.

Schokland

NATUUROMMETJE – SCHOKLAND
Schokland was eeuwenlang een eiland in de Zuiderzee totdat het in 1942 onderdeel werd van de Noordoostpolder. Bij bezoekerscentrum De Gesteentetuin (Keileemweg 1, Schokland) starten meerdere wandelroutes. Roots volgde de gemarkeerde Vluchthavenwandeling. Het bezoekerscentrum is in het weekeinde geopend van 12-17 uur. In de zomer dagelijks. Info: flevo-landschap.nl. Een overzichtskaart en de gps-track van dit natuurommetje vind je hier.

Meer berichten over wandelen

  • Wat een vraag: hoe voorkom je zere voeten tijdens het wandelen?
  • Tussen de Drentse dorpen Norg en Peest liggen het Noordsche Veld en de lager gelegen Peestermaden erbij zoals in grootmoeders tijd. Ervaar met deze nieuwe wandelroute van Roots dat de natuur hier ouderwets rijk is. Met pinksterbloemen tot aan de horizon.
  • Net verschenen! Een nieuwe wandelgids van Roots. Met 21 natuurroutes door de nationale parken van Nederland.

Foto’s: Niels Kooyman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...