Laatste kans: expositie de beste natuurfoto’s in de Hortus Amsterdam

René Alblas

15 november 2022 .

In de Amsterdamse Hortus zijn op dit moment de 25 mooiste natuurfoto’s van 2022 te zien. Allemaal winnaars en eervolle vermeldingen van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022 in groot formaat. De expositie is nog te zien tot en met zondag 20 november.

Eén van de foto’s die te zien is in de Hortus is deze prachtige plaat van duinkonijnen. De fotograaf Olaf Oudendijk vertelt.

Hoe heb je je voorbereid op het maken van deze foto?

“Ja deze foto kwam niet uit de losse pols. Duinkonijnen beginnen steeds zeldzamer te worden en de plekken waar je ze kan aantreffen worden helaas steeds beperkter. Gelukkig weet ik nog een plekje waar ze voorkomen. Na een aantal dagen daar langs te zijn gekomen en het gedrag van de voornamelijk jonge konijnen bestuurd te hebben, ben ik aan de slag gegaan. Zo aan het einde van de dag komen de konijnen graag uit hun beschutte plek om te foerageren. De ouders staan dan op wacht en bij enig onraad slaat een van de ouders hard met de achterpoten op de grond. Dus voorzichtigheid is geboden als je ze benadert.”

En hoe heb je de foto uiteindelijk gemaakt?

“In dit geval kwamen ze uit de duindoorns net naast het wandelpad. Ik had de jonge konijntjes al op zo’n 100 meter afstand gezien en heb toen mijn camera op de grond neergelegd en ik ben al tijgerend met alle voorzichtigheid naar ze toe gekropen. Ik weet niet precies de afstand maar na een 30 minuten zeer voorzichtig kruipen en regelmatig even pauze nemen, was ik op een punt gekomen waarbij ik de konijntjes wilde fotograferen met de achtergrond die ik wilde hebben. Op de achtergrond viel precies het avondzonnetje waarbij de konijntjes in de schaduw staan.”

Waar en wanneer heb je deze foto gemaakt? 

“Deze konijntjes heb ik gefotografeerd in het Noordhollands Duinreservaat nu ongeveer een jaar geleden. Specifiek op 2 juni 2021 om 20:42.”

De foto van de baardman, gemaakt door Susanne Vedder

Nog een fraaie foto die nu in het groot te bewonderen is in de Hortus, is deze foto van een baardmannetje, gemaakt door Susanne Vedder. Haar verhaal: 

“Een baardmannetje! Zomaar bij het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede. Wat een geweldige dwaalgast! En zeldzaam om daar het ‘geping’ van deze soort te horen”, vertelt Susanne Vedder. 

Hoe heb je deze foto kunnen maken?  

Ik was al een paar keer bij de dit baardmannetje (een vrouwtje) op bezoek geweest in de hoop dat ik haar mooi kon fotograferen. Dat was nog niet gelukt; een keer zat ze veel te ver weg, een andere keer zat ze constant beneden in het riet en  dan was er ook nog die keer dat ze helemaal niet zichtbaar en hoorbaar was.   

Maar deze keer zat ze er wel, mooi boven in de pluimen. Ze leek zich totaal niks aan te trekken van de aanwezige fotografen die op de vlonder en op de kant stonden.  

Op een gegeven moment vloog ze naar een volgend bosje. Omdat er op dat moment prachtig licht was, besloot ik om haar ook daar nog eventjes op te zoeken. Ze baande zich een weg tussen en over de rietpluimen en op een gegeven moment hing ze heel even stil aan één kant van een rietpluim. Ik maakte snel een foto en zag toen door de zoeker een geelbruine vlek op de achtergrond die mooi kleurde in het beeld. Snel heb ik een stapje opzij gedaan om deze vlek nog iets mooier in beeld te positioneren. Ik heb er slechts een enkele foto van kunnen maken en toen was het moment alweer voorbij. Toen ik het beeld terugkeek in de camera werd ik al meteen blij. Thuis zag ik pas dat het baardmannetje op dat moment een rietpluisje in de snavel had, wat het beeld voor mijn gevoel helemaal afmaakt. “

Had je deze foto al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke? 

“Deze foto ontstond ter plekke. Ik wilde graag een foto van het baardmannetje waarop ze lekker vrij zou zitten zonder storende takjes in beeld. Dat het dan uiteindelijk zo uitpakt is wel echt een cadeautje.”

Heb je nog tips voor anderen die ook zo’n foto willen maken? 

“Al met al ben ik heel blij dat ik nog een keer terug ben gegaan en ook mijn statief had meegenomen. Dus mijn tip voor anderen? Statief mee en gewoon volhouden, de aanhouder wint.”

Meer verhalen achter winnende foto’s. 

Alle 25 beelden worden tot 20 november tentoongesteld in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Winnaar Tom Kruissink, zijn foto van een juffer won de eerste prijs in de categorie Insecten.
Paula de Vreeze voor haar foto met een eervolle vermelding (onderaan op het bord), een exmoor pony in een winters landschap.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...