De reeënbronst is voor veel wildliefhebbers het hoogtepunt van het jaar. Een perfecte periode om de natuur in te trekken en van dichtbij te beleven hoe de reebokken met elkaar knokken om de gunst van de reegeiten. Maar ook buiten het bronstseizoen is het de moeite waard om op zoek te gaan naar reeën. Vijf Roots-lezers vertellen over hun ontmoetingen met een ree.
Zwartbok
Op een mooie zomeravond in juli 2009 wandelde ik in het stroomdal van de Drentsche Aa, toen ik oog in oog kwam te staan met een zwarte zes ender reebok. Het was niet het eerste zwarte ree dat ik zag, maar wel de eerste die ik op een redelijke afstand kon fotograferen. Vandaar de bijzondere herinnering. Een grazende, attente bok die de omgeving voortdurend in de gaten hield. Hij werd op enige afstand vergezeld van een ‘normale’ bruine reegeit en bewoog zich al grazend van het kruidenrijke grasland steeds dichter naar de dekking van een houtwal. Vanuit de houtwal maakte ik een aantal foto’s zonder de bok ‘aan te spreken’ of te verstoren zodat hij geen vluchtgedrag zou vertonen. Na enige tijd hoorde ik in de verte het galloperen van een paard in mijn richting. Een amazone reed voorbij en het paard brieste toen het overging in een stap. Op dat moment richtte de zwarte bok zich op en keek in mijn richting. Zo kwam bijgaande foto tot stand.
Henk Osinga
Geluksmoment met een gouden randje
Ochtendstond goud in de mond. In alle vroegte ga ik wandelen met onze hond, aangelijnd door ons prachtige Kerkrade. De rust, de stilte… adembenemend! Al wandelend heb ik al héél vaak reeën gespot, meestal ééntje, soms in kleine groepjes. Ik vergeet nooit meer toen ik op een vroege wandeling de bocht omliep en oog in oog kwam te staan met een reebok! Wat zijn ze groot! Kon helaas geen foto maken… hij was me te vlug af. Ontmoetingen met reeën noem ik geluksmomentjes en foto’s met reeën erop een foto met een gouden randje.
Marian van Emden
Mijn mooiste ree foto
Het fotograferen van reeën is iets wat ik het liefste doe. Wat een mooie dieren zijn het! De eerste foto’s waren van een flinke afstand maar wat was ik blij als ik ze te “pakken” kreeg voor mijn lens. Mijn uitrusting werd steeds groter en toen ik de 500 mm lens aanschafte werd het helemaal een feest om de natuur in te gaan. Menig ree is door mij vastgelegd maar deze foto is toch wel een van mijn mooiste. In het Natuurgebied De Tongelaar in Mill wordt nog biologisch geteeld en worden er nog korenvelden gezien. Tijdens een van de wandelingen aan het eind van die wandeling zag ik hem/haar staan, waarschijnlijk dacht hij/zij dat ie goed gecamoufleerd was. Heerlijk dat koppie dat omhoog komt tussen het koren. Na een paar foto’s koos hij/zij het hazenpad en ging ik meer dan tevreden naar huis!
Marga Nuijs Keijzers
Oogcontact
Op een mooie middag, gauw even een rondje achter huis doen. Bedenken of ik de camera wel mee zou nemen. Even terug naar binnen, en toch maar zeulen met dat ding. Slenterend langs de heining hoor ik ineens een geritsel. Camera in de aanslag, want je weet maar nooit. En ja, een jong ree die mij niet gezien heeft, struist aan de andere kant van de heining en plots hebben wij oogcontact. Dit is het moment dat ik op de knop klikt, waar onder deze foto tevoorschijn komt. Intussen is het ree weggerend. Maar ik ben blij dat ik toch teruggegaan bent voor de camera!
Gertrude de Leeuw Dirksland
Reeën in de tuin
We wonen in een mooi natuurgebied rond Paleis Het Loo en hebben al sinds dat we hier kwamen wonen, twee vaste reeën in de tuin, groot was de verrassing toen ze hun nieuwste aanwinst kwamen laten zien! We doopten haar Kleintje en Kleintje zien we nog steeds zo nu en dan in de tuin, ze is er opgegroeid en als ik in de zon zat, lag zij een stukje verderop languit. Als ik haar tegenkom in het Paleispark en haar naam noem, stopt ze gelijk met rennen, en keert om, al zoveel jaar een vriendschap voor het leven!
Jackie van Maarseveen Apeldoorn
- In de zomermaanden maak je extra kans op het zien van reeën, het is nu bronsttijd.
- Leuk om mee te gaan om met Roots naar diersporen te gaan zoeken?
- Roots geeft tips voor het fotograferen van reeën.
De foto bovenaan van het springend ree in het graan is van Marcel van Kammen.