In de Twentse natuurgebieden Hazelbekke en Roderveld heeft Natuurmonumenten een aantal ‘broedstoven’ gebouwd om het vliegend hert te helpen. Deze zeldzame keversoort leeft op nog maar enkele plekken in Nederland.
Het vliegend hert is een zeldzame keversoort die bijna tien centimeter groot kan worden. Het diertje dankt zijn naam aan de indrukwekkende kaken van de mannetjes. Het vliegend hert leeft op nog enkele plekken in Nederland tegen, waaronder in Noord-Twente. Het dier is zo zeldzaam door zijn lange ontwikkelingscyclus. Het duurt drie tot vier jaar voor de larve zich heeft ontpopt. “De broedlocatie moet dus lange tijd genoeg voedsel kunnen leveren voor de larve. En het vliegend hert legt zijn eitjes alleen in materiaal dat aan het verteren is, zoals wegrottende eiken paaltjes, houtsnippers of andere schimmelrijke plekken,” legt boswachter Simone Damhof uit.
Natuurmonumenten helpt het vliegend hert daarom een handje in het Hazelbekke en Roderveld. Hier is op een aantal rustige plekken ‘broedstoven’ aangelegd. Dit zijn verticale eiken stammetjes afgedekt met eiken houtsnippers. Het zijn kleine heuvels die van binnen rotten en schimmelvorming veroorzaken, de ideale broedplek voor de larve. Over een paar jaar weet Natuurmonumenten of de broedstoven werken.
Foto: Roots / Joop Hilster