Deze fraaie foto van een etende siesel (grondeekhoorn) is één van de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Samen met nog 107 andere beelden heeft deze foto een plekje in de Roots Natuuragenda 2023 gekregen. Hoe is deze foto tot stand gekomen? Fotograaf Jan Willem Mantel vertelt.
“Dit beeld van een siesel is gemaakt op 27 augustus 2020. Ik was hiervoor samen met een bevriende natuurfotograaf speciaal naar Wenen afgereisd. Het was de eerste zomer van de pandemie en Oostenrijk was één van de weinige landen waar we nog naartoe konden reizen. Er zijn daar op verschillende plekken kolonies van deze siesel te vinden. Ze laten zich vaak mooi fotograferen.”
Hoe maakte je de foto?
“Na eerst wat beelden te hebben gemaakt met lokale wilde bloemen, leek het ons leuk om te proberen portretjes te maken van de eekhoorns met lokale vruchten en zaden die daar op dat moment beschikbaar waren. Zo vonden we bijvoorbeeld een mooie tros bramen waar de eekhoorns veel interesse in hadden alsook deze prachtig gekleurde rode appeltjes die in het beeld een prachtig kleurencontrast gaven. Het was best warm en zonnig maar gelukkig hadden we zo nu en dan wat hoge bewolking waardoor het licht iets meer diffuus was (en dus minder harde schaduwen).”
Wat zijn de technische gegevens?
“De foto van de siesel is gemaakt met de Canon 5DIV met een 100-400 millimeter zoomlens. Diafragma f/5.6, sluitertijd 1/1600 met 2/3 stop onderbelichting. Als statief gebruikte ik afwisselend een grondstatief en een bonenzak.”
Heb je tips voor mensen die ook zo’n foto willen maken?
- Neem de tijd, laat de diertjes lekker hun ding doen en geef jezelf de tijd om leuke ideeën en concepten uit te denken.
- Smeer jezelf goed in met zonnebrand! Mijn benen waren aardig verbrand aan de achterkant (we lagen het grootste deel op ons buik de mooie momenten af te wachten)..
Meer lezen over grondeekhoorns in Nederland.
Ook mooi om te fotograferen in papegaaiduikers in Noorwegen. Fotograaf Wessel Veenbrink vertelt.