Goudhaantjes zijn de kleinste vogeltjes die je in Nederland of België kunt tegenkomen. Dankzij hun gele kopstreep zijn ze makkelijk te herkennen. Hun zang of roep is erg leuk. ‘Tiedeliedie’ klinkt het als ze vrolijk zijn of ‘zrie zrie’ als ze alarm slaan of contact zoeken. In de extra dikke Roots december/januari vijf hotspots waar je kans hebt een goudhaan te zien. Online delen we er vast twee: een in Nederland en een in België.
1. Landgoed Beerschoten (Utrecht)
Hanneke Lankhof van Vogelwacht Utrecht: “Landgoed Beerschoten bestaat uit loofbos, gemengd bos en naaldbos. Goudhanen houden van naaldbos, maar in de winter kun je ze ook vinden in gemengd bos. Vaak zitten ze in gemengde groepen met vuurgoudhanen en andere mezen, zoals pimpel-, kool- en kuifmezen en zwarte mezen, zogeheten flocks. Het zijn aandoenlijke en schattige vogeltjes, maar ook stoer, want ze leggen voor hun kleine omvang enorme afstanden af. Soms zijn ze dan opeens uitgeput. Ik zat een keer op een boot op de Noordzee en toen landde er eentje uitgeput op de schouder van een medepassagier.”
Waar: De Holle Bilt 6 in De Bilt, op utrechtslandschap.nl staan diverse wandelroutes (Landgoed Beerschoten is van het Utrechts Landschap).
Ook te zien: behalve mezen, ook de groene, zwarte en grote bonte specht.
Horeca: vanaf maart is er horeca in het gerenoveerde paviljoen van Beerschoten.
Wil je ook in je eigen tuin een goudhaantje? Je lokt goudhanen door naaldbomen te planten en in de winter vetblokken met insecten op te hangen.
Zo klinkt de goudhaan
Je hebt meer kans het goudhaantje te zien als je weet hoe hij klinkt. Bekijk en beluister hier de goudhaan in een filmpje.
2. Oordegem (België)
In de bossen bij Oordegem, een dorp ten zuidoosten van Gent, werd op 7 december 1927 de eerste zangvogel geringd en dat was een goudhaan. Nog steeds vliegen de goudhanen er volop rond. Soms wel 45 tegelijk tijdens de vogeltrek, volgens waarnemingen.be. In de winter zijn het er een handjevol. Ook de vuurgoudhaan wordt er gesignaleerd, al is-ie wat minder talrijk.
Waar: de bossen bij Oordegem, op routeyou.com vind je meerdere wandelroutes. De meeste waarnemingen van goudhanen waren bij Oud Smetlede.
Ook te zien: sperwer, koperwieken, kramsvogels, sijsjes, mezen, boomkruipers en boomklevers.
Horeca: restaurant ’t Lavendelke (Grote Steenweg 173) en eetcafé Lam Gods (Oordegemdorp 3) in Oordegem-Lede.
Lees ook:
Met z’n 9,5 centimeter is de vuurgoudhaan slechts een fractie groter dan de goudhaan.
Meer lezen
- Er leven negen soorten mezen in Nederland en België. Bekend zijn vooral de koolmees en pimpelmees, die ook veel in tuinen voorkomen en broeden. Ook de staartmees zal bekend zijn bij de meeste mensen. Welke andere zes soorten komen er voor en waar maak je vooral kans om ze te zien en te horen? Je leest het in de mini-herkenningsgids: mezen van Nederland.
- Wat een (wandel)vraag: bestaan er ook NS-wandelroutes in België?
Tekst: Monique van Klaveren Foto: bovenaan: Martin Sikma