Overal beginnen bomen en struiken in lentetooi te komen. Het eerste groen is vaak het mooiste groen. Wees er dus op tijd bij als de eerste blaadjes aan de bomen komen. En niet te vergeten: de bloesems! We geven 5 handige tips om bomen en struiken in lentetooi te fotograferen.
- De eerste lentebloeiers komen nu in bloei. De sleedoorn is vaak de eerste struiksoort in lentetooi. Ook het krentenboompje draagt al vroeg in het jaar zijn witte bloemen. Dit boompje (struik) vind je vooral in oost en zuid Nederland in het wild. Andere vroegbloeiende struiken zijn vogelkers en Amerikaanse vogelkers.
Bekijk ook eens deze Roots lentewandeling waarbij je veel sleedoorns tegenkomt.
- Sommige boomsoorten zoals de berk, de beuk en de esdoorn beginnen, als de temperatuur het toelaat, nu hun eerste blaadjes uit te rollen. Dat kan een fraaie landschapsfoto opleveren. Pas daarbij wel op met fel zonlicht. Dan kunnen de kleuren wel eens te fel (bijna nep) worden. De eerste blaadjes kunnen ook een prachtig macro-onderwerp zijn. Misschien kun je in de achtergrond nog een kleurige stinsenplant meenemen. Of probeer jonge blaadjes eens met tegenlicht te fotograferen. Als het licht dwars door de blaadjes heen schijnt, lijken het net felgroene lampjes.
- De late boomsoorten die nog geen blaadjes hebben, kunnen een mooi contrast opleveren met de vroege soorten in een lanschapsfoto.
- Wanneer staan de fruitbomen in bloei? De hoeveelheid neerslag en de temperatuur hebben invloed op de exacte datum waarop de fruitbomen in bloei staan. Met de app fruitalert kun je zien wanneer de bloei begint. In België kun je op de site visitsinttruiden.be onder bloesemmeter ook vinden wanneer er bloesem is.
Bomen en struiken in lentetooi zien tijdens een wandeling? Dit zijn de 3 mooiste bloesemwandelingen.
- Bloesems lenen zich uitstekend voor macrofotografie. Voorkom hard zonlicht en wind en experimenteer eens met verschillende scherptedieptes.