Slikken van de Heen: op safari in Zeeland

Daniël Mulder

7 april 2023 .

wisenten in Slikken van de Heen

In de Slikken van de Heen wonen zoveel wilde dieren én grote grazers dat de kans op het spotten van wildlife groot is. Fotograaf en blogger Carolien Boogaard wandelde een natuurommetje van bijna 5 km door het Zeeuwse natuurgebied en ging er op zoek naar de wisent.

Via een stenen trap beklim ik de dijk. Achter de dijk ontvouwt zich de Slikken van de Heen, een groot grasrijk natuurgebied vol geulen en kreken met grote groepen koniks en rode geuzen, een rundersoort. In deze tijd van het jaar lopen er heel wat jonge dieren bij, die vrolijk achter hun moeder aan dartelen en soms in een gekke bui rare sprongen maken. Ik weet gewoon niet waar ik moet kijken en het lijkt wel of ik op safari ben.

Wandelaar in Slikken van de Heen
Natuurgebied Slikken van de Heen wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap. Het ligt op het schiereiland Sint Philipsland (Tholen) in Zeeland, op de grens met Noord-Brabant. Het is een voormalig getijdengebied dat door de aanleg van de Philipsdam droog is komen te liggen.

Krekenlandschap

Het eerste deel gaat langs het Schelde-Rijnkanaal. Dit gebied stond vroeger in open verbinding met de zee en vormde zich onder invloed van het tij. Door de aanleg van de Philipsdam is de Slikken van de Heen drooggevallen. In het landschap zie je nog diepe geulen en kreken, waar je nu via vlonderpaden overheen wandelt. Even later beklim ik een 20 meter hoge uitkijktoren en over de toppen van het bos zie ik in de verte windpark Krammer. Het is een drie provinciën-punt, want je kijkt uit op Zeeland, Zuid-Holland én Noord-Brabant.

kaartje Slikken van de Heen
Wandel zelf dit natuurommetje van Roots. De gps-track kun je downloaden van onze site. De complete reportage lees in het aprilnummer 2023 van Roots.

Wisent in Slikken van de Heen

De Europese bizon (ook wel wisent genoemd) is een imposante verschijning, maar er eentje spotten in de Slikken van de Heen blijkt lastiger dan gedacht. Volgens Free Nature, de beheerder van de grote grazers, is dat niet zo gek, want wisenten zijn meesters in verstoppen, ook al zijn ze groot. Later heb ik meer geluk. Ik spot drie mannelijke wisenten die rustig naar het water slenteren. In de verte is ook een nest van een zeearend zeearend te zien. En ja hoor, heel in de verte zie ik door de verrekijker deze grote roofvogel zitten, als kers op de safaritaart.

wisent in Slikken van de Heen
Sinds 2020 helpen wisenten de Slikken van de Heen halfopen te houden. Niet alleen eten zij veel woekerende exoten zoals de reuzenberenklauw en de dijkviltbraam, ook nemen ze graag een zandbad om hun vacht te verzorgen. Hierdoor ontstaan kale zandplekken die van belang zijn voor pioniersplanten en insecten die van warmte houden.

Nog 2 wandeltips voor de lente

  • In het grensgebied van België en Duitsland komen narcissen in het wild voor. Je wandelt er tussen miljoenen bloemen die in april het landschap op spectaculaire wijze geel kleuren. Roots stippelde een nieuwe wandelroute uit door het bolwerk van de wilde narcis. Mét lezersaanbieding in een fijne B&B.
  • Fotograaf Niels Kooyman wandelt voor Roots een 6 kilometer lange route op het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder. Hij stuit daarbij op mysterieus verspreid liggende keien in een bos…

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Tekst en foto’s: Carolien Boogaard

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...