Om de wilde bij te helpen deelt stichting The Pollinators tot 22 april inheems bloemzaad uit. Zodat de 22e, de Dag van de Aarde & Nationale Zaaidag, tienduizenden mensen tegelijkertijd kunnen zaaien voor een toekomstig feestmaal voor bestuivers.
De wilde bij heeft het moeilijk, dat is duidelijk. 34 soorten bijen zijn al verdwenen in Nederland, van de 360 wilde bijensoorten die hier nu voorkomen is 50 procent bedreigd, aldus nationalebijentelling.nl. De wilde bij wordt dit jaar misschien zelfs officieel een beschermde diersoort – opdat hij ook officieel beschermd kan worden.
60.000 gratis voedselpakketten voor bijen
Dat de wilde bij zo worstelt komt onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel. Om hem te helpen voert stichting The Pollinators daarom de campagne “Voer de bij bij”. Tot 22 april deelt de stichting maar liefst 60.000 voedselpakketten voor bijen uit. In de hoop dat op de 22e, de Dag van de Aarde & Nationale Zaaidag, tienduizenden mensen tegelijkertijd zullen zaaien. Dat kan in tuinen én op andere plekken, zoals boomspiegels en balkons: elke bloem telt, aldus The Pollinators. Verspreid door heel Nederland en België zijn voedselbanken voor bijen waar je tot 22 april een gratis zakje inheems bloemzaad van kwekerij de Cruydt-Hoeck kunt ophalen.
Lees ook:
Doe je in mei mee met Maai Mei Niet? Ook door je gras niet te maaien help je de bijen en andere bestuivers.
Welke zaden?
In dat zakje zit een mix van zaad van éénjarigen en meerjarigen, zo is te lezen op voerdebijbij.nl. Goed voor een ‘voedselbos’ voor de bij van zo’n 2 meter. Gemeenschappelijke deler van de zaden: het zijn zaden van bloemen die niet veel eisen stellen aan hun groeiplek. Ze kunnen dus onder verschillende omstandigheden groeien, of dat nu in een tuin is of op een balkon. Op voerdebijbij.nl zie je het complete overzicht aan bloemzaden die in het zakje zitten, hier een kleine greep:
- duizendblad
- korenbloem
- wilde peen
- beemdkroon
- gewone margriet
- echte kamille
- witte honingklaver
- grote klaproos
- veldsalie
- dagkoekoeksbloem
- blaassilene
- lange ereprijs
Hoe je de zaden het beste zaait lees je op voerdebijbij.nl en zie je in onderstaande video.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer lezen
- Zo maak je een bijentuin vol met wilde bloemen – je eigen B&B voor wilde bijen
- Sinds 1950 werd de boshommel slechts een paar keer waargenomen in Nederland; kennelijk voelde hij zich hier niet meer thuis. Maar de tijden zijn veranderd. Vanaf 2021 bewoont de boshommel weer het mooie Limburgse Geuldal – met dank aan allerlei bijvriendelijke maatregelen.
- Wat een vraag: is dit wel een hommel?
Foto bovenaan: Getty Images