De koninginnenpage is op steeds meer plekken en in steeds grotere aantallen in Nederland te vinden. Je hebt tijdens twee periodes in het jaar kans om deze statige vlinder te zien.
De koninginnenpage vliegt in twee generaties; de eerste van april tot ongeveer half juni, de tweede van half juli tot medio september, afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij aanhoudende warmte vliegen koninginnenpages langer in het jaar door. Na een aantal weken gaan de rupsen van de tweede generatie – meestal eind september – verpoppen als gordelpop.
Onstuimig verpoppen
De rups spant hiervoor een ankerdraad waarmee het lichaam wordt vastgemaakt aan een tak. Ook het achterlijf wordt via een zogenoemd spinselkussen goed verankerd. De rups moet immers aardig wat maanden – als pop – doorbrengen op een takje in een nogal roerige periode met herfststormen en winterse buien. Een droge en niet te strenge winter heeft een positieve invloed op het aantal vlinders dat in het voorjaar (eind april en begin juni) uit de pop tevoorschijn komt. De volwassen vlinders zijn dan vooral actief met de voortplanting en het zoeken van nectar, die ze met hun lange oprolbare tong uit bloemen zuigen.
Bekijk ook:
Het verhaal achter de foto: twee piepjonge koninginnenpages
Wil je de (rupsen van) koninginnenpage in je eigen tuin?
Wil je kans maken op rupsen in je eigen tuin, dan is het aanplanten van kervel, venkel of dille aan te raden, want daar leggen de vlinders hun eitjes op.
De rups leeft op schermbloemige waardplanten, zoals wilde peen. De laatste jaren zijn er ook opvallend veel waarnemingen van koninginnenpages in tuinen. Niet zo vreemd, want vooral de vlinder struik, of buddleja, trekt met zijn nectar de vlinders als een magneet aan.
Meer lezen & zien
- Natuurfotograaf Edwin Giesbers slaagde er steeds maar niet in om – in Nederland – één goede foto te maken van een koninginnenpage. Tot de zomer van 2020, tijdens de hittegolf. Bekijk hier zijn foto’s, én lees waarom deze vlinder haar comeback kon maken.
- Wat een vraag: komt uit deze rups de koninginnenpage?
- Hoe houd je witjes uit elkaar? Dat is eenvoudig: doe de vleugelpuntcheck.
- Het oranjetipje vliegt maar kort – toch slaagden Roots-lezers erin deze prachtige foto’s te maken.
Tekst en foto’s: Edwin Giesbers