De vraag ‘ waarom zijn zebra’s gestreept ‘ houdt de wetenschap al heel lang bezig. Er zijn diverse theorieën in omloop. Het zou iets te maken kunnen hebben met leeuwen, die zouden minder makkelijk een zebra kunnen vangen omdat die bewegende strepen lastig te volgen zijn Of het zou een soort van identificatie kunnen zijn, de dieren zouden elkaar herkennen aan het streeppatroon. Ook zou het patroon vliegen kunnen weren of de temperatuur (warm-koud-warm-koud..) kunnen regelen.
Tot nog toe was er geen enkele theorie bewezen. De Amerikaanse onderzoeker Tim Caro onderzocht onlangs alle theorieën op hun waarheid. Hij ging daarvoor onder andere als zebra gekleed naar de Afrikaanse nationale parken.
Na jarenlang testen en onderzoeken in het veld kon hij niet tot een eensluidende conclusie komen. Een aantal theorieën was afgevallen, maar de leeuwen optie en de anti-vliegen optie waren nog niet volledig bewezen. Weer terug op de universiteit van Californië probeerde hij het nog één keer: hij maakte gedetailleerde kaarten van de aanwezigheid van zebra’s in Afrika, hetzelfde deed hij met leeuwen en met bijtende vliegen. Deze kaarten legde hij over elkaar, en toen was het duidelijk! Er was geen enkele relatie tussen de concentraties van leeuwen en zebra’s. Maar wel tussen vliegen en zebra’s. Daar waar de hoogste concentraties bijtende vliegen voorkomen komen ook de meeste zebra’s voor. De strepen zijn dus bedoeld om bijtende vliegen af te weren, is zijn conclusie.