In het Finse Saimaa merengebied leeft een hele bijzondere rob. Een zoetwaterrob, Saimaarob genaamd. Deze robbensoort leefde oorspronkelijk (zoals alle robben) in zout water, maar tijdens de laatste ijstijd raakte het Saimaagebied afgesloten van de zee en heeft het dier zich aangepast aan zoet water. De Saimaarob is zeldzaam, naar schatting leven er nog zo’n 300 tot 360 exemplaren van deze Finse schone.
Het dier wordt al decennia bedreigd door houtindustrie en visserij, maar nu is er een extra bedreiging bijgekomen. De klimaatsverandering. Doordat er minder sneeuw valt in het Saimaagebied liggen de Saimaarob-pups open en bloot op het ijs en zijn daardoor een makkelijke prooi voor roofdieren. Normaal graven de robben nesten in de sneeuw voor een beschermde kraamkamer. WNF-vrijwilligers hebben onlangs alle kleine beetjes sneeuw bijelkaar geveegd op het Saimaameer waardoor de dieren alsnog hun babykamers kunnen inrichten.
En het heeft succes! De pups die opgroeien in de bijelkaargeveegde sneeuwhopen hebben een grote overlevingskans.
Voorlopig wordt er dus nog sneeuw geschoven in Finland. Maar het WNF geeft wel aan dat dit een noodoplossing is en dat een werkelijke aanpak van de klimaatsverandering de beste oplossing is.
In dit filmpje zie je hoe de sneeuwhopen gemaakt worden.