Getest: nieuwe wandelapp Veluwe

Daniël Mulder

31 maart 2017 .

Vos

Wandelredacteur Daniël Mulder test tijdens een voorjaarsstorm de nieuwe wandelapp Veluwe. Om hem heen turen allemaal mensen naar een beeldscherm. Zo zie je dus nooit een dier!

Foto: Ernst Kremers

Natuurfilms als De Nieuwe Wildernis of Planet Earth zijn geliefd. Maar waarom hebben we zo’n behoefte aan een timelapsopname met een dreigend wolkenlandschap boven de Oostvaardersplassen of een reeks mooie beelden waarin een ijsvogel vertraagd een vis uit het water pakt? Misschien komt het door de allesoverheersende technologie die ons leven binnendringt of het prikkelende leven in drukke steden dat zelden tot rust komt.

Wat je op t.v. of in een bioscoop in een uur krijgt gepresenteerd, grenst aan magie. Het is een extreem samengeperste versie van de trage werkelijkheid, want er gaat maanden filmen schuil achter dat ene uurtje vol waanzinnig dieren- en plantenleven. Overdreven gezegd kun je deze natuurfilms zelfs fictie noemen, zeker in de ogen van een gemiddelde natuurtoerist die af en toe een paar uurtjes in het groen vertoeft. Ga bijvoorbeeld maar eens wandelen op de Veluwe, wat zie je dan? Bar weinig. Thuis op de bank zitten de edelherten en wolven bij je op schoot, maar in het echt is een ontmoeting met een dier een zeldzaamheid.

Bioloog Dirk Hilbers was dat ook al opgevallen. “Het idee dat je dieren en planten ook zelf en in het echt kunt zien, neemt volgens mij af.” Daarom heeft hij de wandelapp Crossbill Routes Veluwe gemaakt, die een brug moet slaan tussen beeldscherm en veldervaring. “Deze app vergroot de kans dat je iets bijzonders ziet. Het is bijna alsof je met een boswachter over de Veluwe wandelt”, aldus Hilbers. “De app is niet alleen toegesneden op het seizoen, ook bevat het observatietips, zoals waar je moet kijken en vooral op welk moment van de dag.” Tegelijk met de app, die donderdag 6 april wordt gelanceerd, verschijnt ook het boek: Veluwe, de natuurgids, waarin 22 routes staan.

Roots heeft de app alvast getest, die straks gratis is te downloaden in de App Store of de Google Play Store. Er staan fiets- en wandelroutes op, zestien in totaal. Op de eerste testdag stormt het op de Veluwe, code geel volgens het KNMI. Bomen kraken en hier en daar valt een tak naar beneden. Dit lijkt wel heel erg op echte natuur. Ik start de app en selecteer de route over de Posbank. Af en toe geeft mijn telefoon een signaal, dan moet ik afslaan of is er mogelijk iets bijzonders te zien. Mijn telefoonscherm en de natuur om mij heen beginnen met elkaar te versmelten.

Bioloog Dirk Hilbers (links) legt uit hoe de app werkt.

De wandelapp werkt prima en iedere route bevat een veldgids waarmee je soorten kunt herkennen. Ook kun je filters instellen, die aansluiten bij je eigen interesses. Denk aan vogels, ecologie, vlinders, historie. En ook fijn: de informatie is toegesneden op het seizoen waarin je wandelt. Het verhoogt de kans om iets te zien. Vergeet echter niet geregeld je telefoon in je jaszak te stoppen, zo blijft de schermzombie een zeldzame verschijning op het wandelpad en zie je tenminste wat de app je belooft.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...