Dungezaaide veldjes als redding voor de zomertortel

René Alblas

16 mei 2017 .

Jaarlijks komen er duizenden zomertortels (of tortelduiven) naar Nederland om te broeden. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren dat er nog zo’n 40.000. In de jaren 90 waren dat er nog 10.000 en rond 2010 kwamen er nog 5.000 zomertortels deze kant op. Volgens de laatste schattingen zijn er dit jaar nog maar zo’n 2000 exemplaren te vinden hier. Als dit zo doorgaat zullen er over een paar jaar helemaal geen zomertortels meer in Nederland zijn.

Het probleem is geen Nederlands probleem, veel Europese landen hebben te maken met een achteruitgang. Reden genoeg voor de Europese Commissie om een actieplan te ontwikkelen. Allereerst werd vastgesteld wat de oorzaken van de achteruitgang zijn. Een deel van het probleem ligt in Afrika, waar de meeste zomertortels overwinteren. Veel leefgebieden van deze vogel worden er verwoest en er wordt op gejaagd.

In Europa vormen de intensieve landbouw en de jacht het grootste probleem. En daar wordt nu iets aan gedaan. Al langer worden akkerranden ingezaaid met kruiden om allerlei dieren, die het slachtoffer zijn geworden van grootschalige landbouw, te helpen. Maar deze randen blijken voor de zomertortel geen oplossing te bieden. De vegetatie is te dik, de planten staan te dicht op elkaar. In Engeland is geëxperimenteerd met dun ingezaaide akkerranden en veldjes en dat blijkt heel goed te werken! Binnenkort zullen ook in Zeeland de eerste dungezaaide akkerranden verschijnen.

Dat is dus goed nieuws voor de bedreigde tortel. Nu de jacht nog. In Frankrijk, Spanje en Italië worden jaarlijks honderdduizenden tortels geschoten. Meer beschermde gebieden en bewustwording bij de plaatselijke bevolking moeten deze cijfers omlaag brengen.

l

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...