Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft in Roots elke maand kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel – en meer. Zoals de (gedeeltelijke) maansverduistering op zaterdag 28 oktober, zo zit dat precies.
Wat is een maansverduistering?
De maan geeft zelf geen licht; we kunnen de maan zien omdat hij beschenen wordt door de zon. Maar wanneer de aarde tussen de zon en de maan doorschuift, wordt het zonlicht tegengehouden. De maan bevindt zich dan in de schaduw van de aarde. Dit verschijnsel noemen we een maansverduistering.
Een gedeeltelijke eclips: hap uit de maan
Soms beweegt de maan maar voor een deel door de aardschaduw en is er sprake van een gedeeltelijke eclips. Dat is op zaterdag 28 oktober het geval. In de loop van ruim een uur (tussen 21.35 en 22.52 uur) zie je hoe de schaduw van de aarde heel langzaam over de onderste helft van de vollemaan kruipt. Tijdens het maximum van de eclips, om 22.14 uur, bevindt 12 procent van de diameter van de maan zich in de aardschaduw. Het verschijnsel is extra indrukwekkend omdat de heldere planeet Jupiter zich op kleine afstand links van de maan bevindt.
De eerstvolgende totale maansverduistering
Maansverduisteringen zijn betrekkelijk zeldzaam. Ze zijn ook alleen zichtbaar vanaf de kant van de aarde waar de maan op dat moment boven de horizon staat. Pas op 14 maart 2025 is vanuit Europa weer een totale maansverduistering zichtbaar.
Benieuwd naar Govert’s andere sterrenkijktips? Je leest ze in Roots!
Tekst: Govert Schilling
Foto bovenaan: Rawpixel
Meer lezen
- Waarom zie je soms de maan overdag?
- Sirius: de helderste ster aan de nachtelijke hemel
- In 2021 werd de James Webb Space Telescope gelanceerd. Die levert aan de lopende band spectaculaire beelden, van planeten in onze kosmische achtertuin tot sterrenstelsels aan de rand van het heelal. De mysterieuze wereld van het universum blijkt even kleurrijk en fascinerend als de levende natuur hier op aarde.