In november start Treevember, een initiatief van The Pollinators om meer bomen te planten. En er zijn meer initiatieven waarbij bomen worden geplant, zoals Aanpoten.nu van Ruurd Jelle van der Leij en de stichting Land van Ons. Wat zijn hun drijfveren, wat doen ze precies en vooral: wat kun je zelf bijdragen?
Het is hoopvol, positief en toekomstgericht. Daarom is het zo leuk om ermee bezig te zijn,” zegt Caroline de Roos, gepensioneerd apotheker. Ze heeft het over haar vrijwilligerswerk voor Land van Ons; een burgerinitiatief waarbij landbouwpercelen worden aangekocht en biodiverser worden gemaakt. Vaste prik is de aanplant van singels en houtwallen rondom het perceel.
Zoete kers, wilde appel, mispel, tamme kastanje; het zijn maar een paar klinkende namen van de bomenlijst die met vrijwilligers worden aangeplant. De Roos: “Als je kijkt naar de Nederlandse natuurgeschiedenis, was het boerenbedrijf een enorme motor achter de biodiversiteit. Tussen landbouwpercelen werd een houtwal aangeplant om te zorgen dat vee niet aan de wandel ging. Met de komst van prikkeldraad en later met de ruilverkaveling is bijna alles verdwenen. Dat heeft gezorgd voor een enorme achteruitgang in insecten, vogels en kleine zoogdieren. Juist in die smalle strookjes bossage tussen landbouwgrond leeft ontzettend veel. Daarom is dat het eerste wat we terugbrengen in een landbouwperceel.”
Zaadbommetjes voor bomen
Er zijn steeds meer particuliere initiatieven die zich bezighouden met de aanplant van bomen voor biodiversiteit. In november start Treevember, een initiatief van The Pollinators, waarmee ze de start van het boomplantseizoen inluiden. Oprichter Tom van de Beek: “We begonnen ooit met The Pollinators om iets te doen voor de bestuivers. Bijvoorbeeld door gratis wildebloemenzaden uit te delen en acties te organiseren rond nationale zaaidag (22 april, red.). Later kwamen daar ook bomen bij. Bomen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor bestuivers. Een volwassen lindeboom in bloei biedt evenveel voeding als een hectare bloemen.”
Ze werkten samen met Staatsbosbeheer met inheemse zaadbommetjes voor bomen. In 2018 organiseerde The Pollinators een eerste ‘treefest’, een soort minifestival waarbij bezoekers samen een voedselbos aanplantten bij Amsterdam. Een jaar erna organiseerden ze iets soortgelijks onder de rook van Rotterdam. Om het groter aan te kunnen pakken, bedachten ze Treevember. “Ons doel is dat Treevember een beweging wordt, waaraan allerlei acties kunnen worden opgehangen, niet alleen die van ons. Op de website kun je je eigen initiatief aanmelden, zodat wij dat in onze community kunnen pluggen.”
De naamsbekendheid van The Pollinators is groot. Met wervende campagnes, hashtags als #treevolution en festivalachtige evenementen weten ze een hoop mensen aan te spreken, ook mensen die helemaal niet met natuur bezig zijn. Volgens Van de Beek, die marketing en communicatie studeerde, is dat ook een belangrijk doel: “Het moet een feestje zijn, want daarmee boor je een heel nieuwe groep mensen aan.
Het vervolg van dit artikel lees je in Roots november.
Tekst: Jocelyn de Kwant
Foto bovenaan: Getty Images
Meer lezen
- Reuzenbomen bieden voedsel en schuilplekken aan talloze dieren. Ze produceren gigantische hoeveelheden zuurstof en binden enorm veel kooldioxide. De grootste natuurlijke wolkenkrabbers vind je, spoiler alert, niet hier om de hoek. Roots zocht uit waar wel, en wat nu écht de tien allerhoogste bomen van de wereld zijn.
- De oudste boom van Nederland staat op Bonaire.