Een van de voor Nederland kenmerkende planten- en diersoorten is petrichor: de geur na een zomerse regenbui. Het staat dan ook in het pas verschenen boek Canon van de Nederlandse natuur.
Petrichor: de geur na een regenbui
Die lekkere geur die je ruikt na een zomerse bui heeft een naam: petrichor. En die geur van petrichor is een zware, wat zoete lucht die ontstaat door deze drie componenten:
- geosmine
- plantaardige oliën
- ozon
Geosmine is een organische verbinding die geproduceerd wordt door micro-organismen en rottend materiaal op en in de bodem.
Een weetje over geosmine (component van petrichor)
Een kameel kan geosmine op maar liefst 75 kilometer afstand ruiken.
Meer canon-soorten
Ben je benieuwd naar andere canon-soorten – die typisch Nederlands zijn? Je vindt een selectie ervan in Roots november. Meer over Canon van de Nederlandse natuur lees je op knnvuitgeverij.nl.
Tekst: Paul Böhre en Dick de Vos
Foto bovenaan: Getty Images
Meer lezen
- Een maaltje scoren, een vijand afschrikken of jezelf verstoppen in het licht van de maan. In de natuur komt een lichtje dikwijls goed van pas. Allerlei organismen produceren dan ook natuurlijk licht: bioluminescentie. Bekende voorbeelden zijn zeevonk en het vuurvliegje – maar er zijn ook lichtgevende paddenstoelen. En ken je de aandoenlijke Hawaïaanse dwerginktvis al, die zichzelf verstopt in een felle bundel zelf geproduceerd licht? Roots zet de schijnwerpers op natuurlijke lichtjes: 10x bioluminescentie in de natuur.
- In de ban van regenbogen
- Wat te doen bij onweer tijdens een wandeling?