De meteorenzwerm Perseïden bereikt zondag 13 augustus zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 85 meteoren per uur te verwachten. Het beste moment om ze te zien ligt rond 23:45 uur. Vallende sterren zijn prachtig, maar kan zo’n meteoor eigenlijk in je achtertuin vallen? Sterrenkundige Govert Schilling geeft antwoord.
Ja dat kan, maar de kans is niet erg groot. ‘Vallende sterren’ (officieel meteoren geheten) zijn kortdurende lichtsporen aan de sterrenhemel. Zo’n meteoor ontstaat wanneer een kosmisch gruisdeeltje met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringt. Als de ruimtesteen groter is dan circa tien centimeter, is er een heldere ‘vuurbol’ zichtbaar, en kan er een zwartgeblakerd overblijfsel op de grond terechtkomen: een meteoriet. De meeste meteorieten vallen in de oceaan of in onbewoond gebied; ze worden lang niet allemaal gevonden. In 1990 sloeg een meteoriet een gat in het dak van een woonhuis in Glanerbrug. De kans dat een merkwaardige steen in je achtertuin in werkelijkheid een meteoriet is, is echter heel klein.
3 andere mooie hemelverschijnselen
Kring om de zon
Een halo is een kring om de zon, die ontstaat door breking van zonlicht door ijskristallen die in de lucht zitten. Het is niet zeldzaam; volgens het KNMI kun je gemiddeld iedere twee of drie dagen ergens in Nederland zo’n kring zien.
Black sun
Een zonsverduistering is bijzonder, maar minstens zo indrukwekkend is een zonsverduistering veroorzaakt door een spreeuwenwolk. Als er genoeg spreeuwen bij elkaar vliegen, vormen ze een zwarte bol voor de zon. Black sun noemen de Engelsen dat.
Regenboog
De gekleurde hemelboog ontstaat wanneer waterdruppels door de zon worden beschenen. Wit zonlicht bevat alle kleuren van een regenboog, maar dat wordt pas zichtbaar als het licht wordt gebroken in bijvoorbeeld regendruppels. De boog is rood van buiten en loopt via oranje, geel en groen naar blauw.
Foto header: iStock