Voor het eerst is officieel vastgesteld dat er Aziatische hoornaars in Nederland leven. Een exemplaar is gevonden op Schouwen-Duiveland, deze is gedetermineerd en nu wordt verder onderzocht of de soort zich hier ook daadwerkelijk al gevestigd heeft. In de afgelopen jaren heeft dit dier zich al gevestigd in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.
Er bestaan veel horrorverhalen over de Aziatische hoornaar. Maar in werkelijkheid is deze enorme wesp niet zo agressief als gedacht wordt. Ze vallen alleen mensen aan als hun nest verstoord wordt. Toch heeft deze hoornaar wel de status van schadelijke exoot. Hij eet namelijk graag honingbijen. En dat is natuurlijk zeer nadelig voor de toch al geplaagde imkers.
Verschil met de Europese hoornaar
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar, tussen de 3 en 3,5 centimeter. In Frankrijk is ontdekt dat vleesetende planten een goed bestrijdingsmiddel zijn voor deze exoot. In de botanische tuin van Nantes is gebleken dat één vleesetende plant wel zo’n 50 Aziatische hoornaars kan verwerken.
Lees ook: de tien gevaarlijkste dieren ter wereld.