Het is een onbekend maar spectaculair natuurverschijnsel: de migratiestroom van lieveheersbeestjes die het ruwe buitenleven beu zijn. Op een mooie najaarsdag kiest een aantal soorten lieveheersbeestjes namelijk massaal het luchtruim. Ze zijn op zoek naar een plek om te overwinteren.
Op een mooie najaarsdag krijgt een aantal soorten lieveheersbeestjes de winter in hun bol. Zij weten: nu is het nog T-shirtweer, maar de winter nadert. En dan kun je maar beter een beschut plekje hebben gevonden. Dus slaan ze hun vleugeltjes uit en gaan op zoek naar plekken om te overwinteren.
Met name het Aziatisch lieveheersbeestje (een exoot), doet dat het liefst in huizen, gebouwen of schuren. Daar kruipen ze weg in kieren, zolders en kruipruimtes om in alle rust sneeuw, ijzel en vorst af te wachten. Ook voor inheemse soorten als het tweestippelig lieveheersbeestje en het vloeivleklieveheersbeestje (zoek ze op de kaart) is het tijd om onderdak te zoeken.
Invasie van lieveheersbeestjes
Op zo’n mooi herfstdag is de kans groot dat je ze in groepjes van tien, twintig, honderd of misschien wel meer bij elkaar ziet zitten op vensterbanken, ramen en daken, speurend naar een geschikt plekje. Wees barmhartig en laat deze tijdelijke asielzoekers hun gang gaan. Ze knagen niet aan je huis, eten je voorraadkast niet leeg. Het enige wat ze doen is zitten en wachten. Heel rustig wachten ze tot het warm genoeg is om weer naar buiten te gaan. Meestal rond maart en april. Daar merk je overigens weinig van. De deur trekken ze zachtjes achter zich dicht. Fijn toch, zo’n logé?
Meer interessante artikelen
- Niet alleen lieveheersbeestjes migreren door de lucht, ook vlinders doen het en een libel…
- De Veldgids voor lieveheersbeestjes van Nederland en Vlaanderen is een aangename gids om te lezen. Ook de illustraties van de iconische kevertjes zijn fraai.
- Zo fotografeer je een vliegend lieveheersbeestje.
Foto bovenaan: Marc Brouwer