Voor de -vele- fans van David Attenborough is er goed nieuws. Volgende week maandag, 30 oktober start op NPO2 zijn vierde serie over bijzondere fenomenen in de natuur, David Attenborough’s Rariteitenkabinet.
In deze serie toont David Attenborough een groot aantal bijzondere en zonderlinge dieren die hem blijven verbazen en intrigeren. Iedere aflevering van deze serie behandelt twee rariteiten uit de natuur, die verbonden zijn door een gemeenschappelijk thema.
Aflevering 1 is getiteld “Dierlijke Frankensteins” en gaat over dierlijke kruisingen die bizarre uitkomsten hebben. Opmerkelijk is dat sommige soorten niet zouden hebben bestaan zonder menselijke interventie. Zo heeft de opwarming van de aarde de ijsbeer en grizzlybeer samengebracht, terwijl ‘killer bees’ het resultaat zijn van verscheping van Afrikaanse bijen naar Zuid-Amerika.
Aflevering 2 gaat over “De weg vinden”. Sommige dieren bezitten uitzonderlijke vaardigheden die hen helpen de weg te vinden. Zo kan de mestkever vertrouwen op het volledige sterrenstelsel als hij richting zoekt. Duiven hebben daarentegen genoeg aan zichzelf en hun directe omgeving: dankzij een verbluffend geheugen weten ze ieder detail van hun routes later moeiteloos terug te vinden.
In aflevering 3 komen “Extreme jonkies”aan bod. De kiwi broedt een van de grootste eieren met ver ontwikkelde kuikens. Reuzenpanda’s baren daarentegen de kleinste baby’s van alle zoogdieren, en hebben vervolgens maanden zorg aan hun nageslacht.
Aflevering 4 behandelt “Curious Counters”. Al tijden wordt de mens gefascineerd door de vraag: kunnen organismen tellen? Zo’n honderd jaar geleden leek er een doorbraak te zijn: de rekenvaardigheid van het Duitse paard Hans imponeerde velen. Hans kon echter niet aan de verwachtingen voldoen. Nu is er een recentere kwestie die menig onderzoeker bezighoudt: sommige bamboesoorten bloeien overal ter wereld tegelijk, hoe kan dat?
David Attenborough, wanneer en hoe laat?
Uitzending: 30 oktober, 1 t/m 3 november, dagelijks om 16.50 uur op NPO 2