Haspengouw, gelegen op een kalkrijke bodem, is dé fruitregio van België. Dat betekent in het voorjaar maar één ding: een weelde aan bloemen. Verken tijdens deze bloesemroute het zoete hart van België.
De imposante landcommanderij Alden Biesen vormt het startpunt van de wandeling. Omdat dit automatisch ook het eindpunt van de wandeling betekent, reserveer je die het best tot het laatst. Er is onderweg immers nog zoveel meer te zien. Direct na het fraaie poortgebouw van Alden Biesen wandel je het dal van de Nieuwzouw binnen. Het kleine, nu nog totaal onopvallende stroompje ontspringt hier. Op deze altijd al natte plek groeiden biezen, waarnaar Alden Biesen genoemd werd.
Dronebeeld van Alde-Biesten
Zoete lucht
Hier word je direct omarmd door de rust van de natuur en het vrolijke vogelconcert van onder andere zwartkop, roodborst en tjiftjaf. En natuurlijk de eerste bloemen. Op de helling pronken de grote witte wolken van de sleedoorn. Even verderop bloeit een omgevallen zoete kers alsof er niks aan de hand is. De bloesem is een feest voor alle zintuigen, want met een subtiele zoete lucht doet de boom zijn naam eer aan. Insecten weten er ook wel raad mee.
Bijen vliegen af en aan, een compleet afgevlogen dagpauwoog geniet van het feestmaal en wie goed kijkt, ontdekt in de bloemen een hele microwereld aan kleine beestjes. In het vochtige bos gaat het bloemenfeest onverminderd door met bosanemonen, bosviooltjes, muskuskruiden, gulden boterbloemen en slanke sleutelbloemen.
Het duurt niet lang voordat de eerste fruitbomen zich aandienen. De peren staan vol in bloei; de meeste appelsoorten volgen spoedig, maar zijn ook nu al fraai met hun rode knoppen. In het grasland is het de beurt aan de zachtroze bloeiende pinksterbloemen. De graslanden worden steeds vochtiger zodra je het riviertje de Demer nadert. Op de rand van een van die graslanden staat een rijtje oude populieren, compleet met maretakken en een spreeuwennest.
Oude boomgaarden
Bij het naderen van Bilzen wandel je wederom langs enkele natte graslanden. Naast pinksterbloemen vallen hier vooral de knalgele dotterbloemen op, het teken dat hier schoon grondwater opborrelt. Ongemerkt wandel je de stad Bilzen in. Een enorme trap voert je naar de top van de Borreberg. Ooit stond hier een burcht, maar wie nog niet moe is, beklimt nu de bescheiden uitkijktoren.
Via een recent herstelde laan keer je terug bij het complex van Alden Biesen. De oude boomgaarden van het complex zijn ommuurd. Door de hoge ouderdom groeien er tal van bijzondere planten op de muur, waaronder muurpeper en wit vetkruid, beide vetplanten die prima overweg kunnen met de extreme groeiplaats. Wederom verschaft een markant poortgebouw (uit 1652) toegang tot het terrein.
Naast de indrukwekkende gebouwen en vele fruitbomen is er nog veel meer te zien, zoals de Franse tuin uit 1700 (in 1991 opnieuw aangelegd) en de Engelse tuin uit 1787. In die Engelse tuin vind je nu vele monumentale bomen en markante bouwwerken, zoals een Romeinse Minervatempel. In 1794 kwam er een eind aan het tijdperk van de Duitse Orde. Nu is het een domein voor vele toeristen en een waardige afsluiter van de bloemrijke wandeling door de noordoosthoek van de Haspengouw.
Wandel zelf de Haspengouw bloesemroute
Heb je zin om de Haspengouw bloesemroute zelf te wandelen? In het aprilnummer van Roots vind je een uitgebreide reportage, inclusief een wandelkaart en een routebeschrijving.
Meer wandelinspiratie
- Dit zijn de 9 mooiste natuurroutes van Zuid-Limburg.
- De landgoederen Keizersrande en De Haere liggen aan de rand van de IJssel in de buurt van Deventer. Hier combineer je graspaden door de uiterwaarden met boslanen op de landgoederen. Inderdaad: het beste van twee werelden. Bekijk de route.
Tekst en foto’s: Bob Luijks