Het is altijd weer een prachtig gezicht: een groepje witte klokjes van het lelietje-van-dalen, mooi afstekend tegen het frisse groen. Vaak groeit deze plant onder een paar oude eiken of beuken. Roots tipt twee hotspots om ze te bewonderen, en geeft antwoord op de vraag: wanneer bloeien lelietjes-van-dalen?
Wanneer bloeien lelietjes-van-dalen?
Lelietjes-van-dalen bloeien vanaf eind april/mei: dan vallen dus de vele witte klokjes op. Ze hangen in trosjes aan de stelen. Voor de bloeitijd (eerder in april) groeien de bladeren van elk individueel plantje om elkaar heen en beschermen ze zo de trosjes tegen vorst, regen en wind. De plant wordt meestal maximaal 30 cm hoog.
Ze groeien meestal onder loofbomen, in de halfschaduw. Behalve in bossen van natuurorganisaties is het lelietje-van-dalen vaak ook te vinden op landgoederen, in parken, tuinen en begroeide duinvalleien. Belangrijk is dat de grond vochtig en slechts licht tot matig verrijkt is met voedingsstoffen. Als het heel droog en warm is in mei, heeft het lelietje-van-dalen het erg moeilijk.
1 Landgoed Eerde (Overijssel)
In de buurt van Kasteel Eerde (bij Ommen) stuit je op het gelijknamige landgoed op een groepje oude beukenbomen waar bijna elk jaar het lelietje-van-dalen uitbundig bloeit. Alleen afgelopen jaar was er nauwelijks een wit bloemetje te zien en hingen de bladeren in mei slap, volgens Roots-journalist Monique van Klaveren. “Ze begonnen zelfs eind mei al bruin te kleuren, iets wat normaal gesproken pas in augustus of september gebeurt. Het was te warm en te droog. Terwijl het op die plek nog weleens vrij drassig kan zijn. Dit jaar is de grondwaterstand flink verhoogd door de hevige regenval in de winter. Dus ik heb goede hoop dat je de trosjes er weer volop kunt bewonderen. Als dat zo is, ruikt het daar ook altijd erg lekker.”
Waar: kasteel Eerde, Kasteellaan 1 in Ommen. Tip: Roots-wandeling Kasteel Eerde.
Ook te zien: vleermuizen (er hangen ruim 100 kasten), kleine bonte spechten, ringslangen, reeën, libellen en waterjuffers (vooral de weidebeekjuffer) bij de meanderende Regge.
Horeca: restaurant De Nieuwe Brug.
Lees ook: 2023 was het Jaar van de Meervleermuis
2 Ulvenhoutse Bos (Noord-Brabant)
“In het oude Ulvenhoutse Bos weet het lelietje-van-dalen zich redelijk te handhaven, al heeft deze soort ook last van de verzuring, stikstof en verdroging”, vertelt boswachter Hans Backx van Staatsbosbeheer. “De geschiedenis gaat in elk geval terug tot 1750 en misschien zelfs tot voor 1550, maar dat is niet helemaal zeker. Het bijzondere aan het bos is ook dat de bodem zo gevarieerd is: zand, leem, hooggelegen stukjes en laaggelegen, nattere plekken. Als Staatsbosbeheer proberen we de biodiversiteit te bevorderen en daarvan profiteert ook het lelietje-van-dalen.”
Waar: Ulvenhoutse Bos, bij het restaurant De Fazant, St. Annadreef 2, Ulvenhout start het verharde familiepad.
Ook te zien: middelste bonte specht, kleine bonte specht, zwarte specht, groene specht, boomklever en bosuil.
Horeca: restaurant De Fazant.
De andere drie hotspots van het lelietje-van-dalen vind je in Roots mei, nu in de winkel en eenvoudig te bestellen via de webshop.
Meer lezen
- Stinsenplanten: 15 toplocaties om ze te bewonderen
- Reuzenbomen bieden voedsel en schuilplekken aan talloze dieren. Ze produceren gigantische hoeveelheden zuurstof en binden enorm veel kooldioxide. De grootste natuurlijke wolkenkrabbers vind je, spoiler alert, niet hier om de hoek. Roots zocht uit waar wel, en wat nu écht de tien allerhoogste bomen van de wereld zijn.
Tekst: Monique van Klaveren
Foto bovenaan: Getty Images