In maart zijn de buizerds erg actief. Ze paren, baltsen, bouwen aan hun nest en bakenen met miauwende geluiden en luchtacrobatiek hun territorium af. Je kunt ze dan op veel plekken zien en horen, want de buizerd is inmiddels de meest succesvolste broedende roofvogel in Nederland.
Op de eerste zonnige dagen in het voorjaar herken je buizerd aan zijn ‘gemiauw’ hoog in de lucht. Hij markeert zijn territorium met cirkelvluchten en maakt, in tegenstelling tot de meeste andere roofvogels, veel kabaal. Vooral in het begin van de broedtijd, medio maart, oefent hij spectaculaire baltsvluchten uit: van grote hoogte laat hij zich naar beneden vallen, om vervolgens weer loodrecht op te stijgen. Dit spelletje herhaalt hij talloze keren, en het verveelt nooit om ernaar te kijken.
Cirkelende buizerds
Buizerds jagen op kleine zoogdieren als muizen, jonge konijnen en mollen, maar eet ook aardwormen, grote kevers en sprinkhanen. In de zomermaanden jaagt hij vanuit de lucht op ze. Op grote hoogte zweeft hij dan langdurig op thermiek, opstijgende lucht die ontstaat als de zon de aarde opwarmt. Als het kouder wordt, is er nauwelijks thermiek en daarom zie je nu langs wegen en in weilanden regelmatig een buizerd op een paal zitten. Geduldig wacht roofvogel tot hij een prooi ziet bewegen waar hij dan prompt op duikt. Dat wachten kan hij urenlang volhouden, soms dagenlang achter elkaar, meestal door simpelweg op dezelfde paal te blijven zitten, want zo verspilt hij bijna geen energie. Heeft de buizerd een prooi verorberd, dan zoekt hij vaak de beschutting van een boom op, waar hij dan ook weer uren rustig blijft zitten. Zijn manier van ultiem zuinig omgaan met energie.
Kijktip: zoek op een mooie voorjaarsdag een plek aan de rand van een bos en zet je oren open en geef je ogen goed de kost!