Geluid gaai: rumoerige ‘smeerlap’ die fraai kan zingen

Daniël Mulder

12 augustus 2024 .

gaai

Het bekendste geluid van de gaai is zijn rauwe en luide alarmkreet. Maar wist je dat ze ook mooi kunnen zingen en het zijn geweldige imitators. In deze aflevering van Notenkrakers vertellen we je alles over de (Vlaamse) gaai.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang of roep van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de gaai (die vroeger trouwens Vlaamse gaai heette. Lees de uitleg waarom de naam is veranderd.)

Van hop naar zomertortel

Verder in deze podcast: broedende hoppen, er is een nieuwe soort nachtzwaluw ontdekt en Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt over zijn favoriete (maar zeer zeldzame) zomervogel: de zomertortel. Roots-redacteur Paul Böhre legt uit dat de gaai een ‘streepjescode’ heeft in zijn verenpak en waarom de vogel ‘smeerlap’ als bijnaam heeft. En Henk Meeuwsen, die de vogelgeluiden opneemt, vertelt dat de gaai goed kan zingen.

gaai in het water
Gaaien kunnen luid schreeuwen, waardoor ze de dieren in het bos waarschuwen als er gevaar in aantocht is. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gigantisch ‘schreeuwen’ bij het ontdekken van een bosuil of boommarter. Foto: Edwin Giesbers

Het geluid van de gaai in Notenkrakers

Wil je het geluid van de nachtzwaluw horen? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

veren gaai
Let eens op de verdeling van de blauw met zwarte streepjes op de vleugel, want iedere gaai heeft zijn eigen unieke streepjescode. Op den duur kun je gaaien daardoor individueel herkennen. Foto: AdobeStock

Meer interessante vogelberichten

Foto bovenaan: Will de Kleijn

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Podcast