Wolf in Nederland: er staat er een wolf op het pad (wat te doen?)

Daniël Mulder

1 augustus 2024 .

wolf in nederland: wolf aan het jagen

OUDE WILLEM: Een jonge mannetjeswolf is op jacht naar muizen in een natuurgebied nabij Oude Willem in Drenthe, vlak over de grens van Friesland. De wolf is 7 maanden oud ANP / Hollandse Hoogte / Marcel van Kammen

In Nederland zijn er momenteel 9 wolvenroedels. Volgens recent onderzoek van Wageningen University & Research kan dat aantal groeien naar 23 tot 56 roedels. De kans op een ontmoeting met de wolf neemt dus toe. Een bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug met kleine kinderen wordt zelfs al afgeraden vanwege de wolf. Wat doe je wanneer een wolf je pad kruist?

Wolf in Nederland

In 2018 vestigde de eerste wolf zich in Nederland. Zes jaar later is dat aantal flink toegenomen en zijn er negen wolvenroedels bekend. Naar verwachting neemt het aantal wolven nog flink toe, blijkt uit het recente onderzoek Habitatgeschiktheid voor de wolf in Nederland van Wageningen University & Research. Het noorden en oosten van Nederland, met inbegrip van de Utrechtse Heuvelrug en het oosten van Brabant, bieden nog ruimte voor wolvenroedels om zich te vestigen, stellen de onderzoekers. Dat gaat om minimaal 23 en maximaal 56 roedels.

wolf in het veld

Een ontmoeting met een wolf

Nu de kans groot is dat er meer wolven komen, neemt ook de kans op een ontmoeting toe. Wat moet je als wandelaar doen als een wolf je pad kruist? Ter geruststelling: confrontaties tussen wolven en mensen zijn uiterst zeldzaam.

  • Volgens BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenzaken regelt, is ‘het belangrijkste kalm te blijven en flink afstand te houden”. Ongeveer 50 tot 100 meter is een goede richtlijn.
  • Maak geen snelle bewegingen (ga dus niet rennen) en loop langzaam achteruit terwijl je de wolf in de gaten houdt. Geef de wolf ruimte om weg te kunnen lopen.
  • André Donker, voormalig boswachter geeft in zijn boek Wolf & maatschappij (€ 17,50) deze tip: ‘Voel je je oncomfortabel bij het zien van een wolf of is de afstand kleiner dan gewenst, maak dan armbewegingen en eventueel geluid’. Bijvoorbeeld door te praten.
  • Voer de wolf beslist niet. Daardoor kan een wolf juist opdringerig worden naar mensen toe.
  • Jonge wolven zijn nieuwsgierig en lopen soms een stukje mee op afstand. Dat is natuurlijk gedrag.
  • Geniet (mits er geen dreigende situatie is uiteraard) van de ontmoeting.
wolf aan het jagen
Een jonge mannetjeswolf is op jacht naar muizen in een natuurgebied nabij Oude Willem in Drenthe, vlak over de grens van Friesland. 

Meer over wolven in Nederland

  • Hoe lang kunnen wolven zonder eten? Lees het in het artikel met 10 interessante weetjes over de wolf.
  • Onder de titel Het Jaar van de Wolf heeft Roots heeft een serie van 10 podcasts gemaakt over de wolf. Om dit mysterieuze roofdier te doorgronden, gingen we op pad met mensen die zich bezighouden met wolven. Hugh Jansman, dieronderzoeker bij Wageningen Environmental Research, vertelt bijvoorbeeld hoe wolven jagen.
  • Waar zitten de wolven in de Benelux en Duitsland? Bekijk het op deze actuele kaart.

Foto’s: ANP / Marcel van Kammen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws