Roots-reis naar Helgoland vogeleiland

Paul Bohre

15 augustus 2024 .

Helgoland is een geweldig eiland voor natuurliefhebbers. Het ligt midden in de Noordzee, boven Duitsland. In oktober zijn hier veel trekvogels en zeehonden van dichtbij te zien en te fotograferen. Juist daarom organiseert Roots i.s.m. BirdingBreaks dan een reis naar dit vogelparadijs.

Helgoland is een topbestemming voor vogelaars en fotografen. Er zijn maar liefst 430 vogelsoorten op het eiland waargenomen! Het voor- en najaar zijn goede periodes om dit eiland te bezoeken. In oktober kan er genoten worden van de vele trekvogels die het eiland gebruiken om te rusten. Met een beetje geluk kunnen we ook een “fall” meemaken, waarbij de bomen en struiken verzadigd zijn van de trekvogels waaronder veel goudhaantjes.

Helgoland vogeleiland
De Pallas boszanger is net zo klein als een goudhaan! Foto: Laurens Steijn/BirdingBreaks

Enorm veel trekvogels

Daarnaast is het najaar ook de tijd dat er soms dwaalgasten uit Siberië of zelfs Noord-Amerika worden gezien op het eiland. Denk bijvoorbeeld aan soorten als Pallas boszanger (foto hierboven), bladkoning, kleine vliegenvanger, dwerggors en Siberische boompieper. Het vogels kijken is dan overal spannend op het eiland, zelfs al rond de trappen in het dorp. Met name het Nordstrand heeft een enorme aantrekkingskracht op trekvogels.

Broedvogelkolonie

Helgoland is ook het thuis van een enorme broedkolonie. Ongeveer 2000 paartjes jan-van-genten, 4000 paar zeekoet, 80 paar alk, 4000 paar drieteenmeeuw en 50 paar noordse stormvogel heeft de kliffen van Helgoland als broedplek uitgekozen. Deze prachtige vogels zijn enorm dicht benaderbaar en zeker gewend aan menselijke aanwezigheid. Dit is dus de uitgelezen kans om deze zeevogels eens van dichtbij te bekijken en prachtige foto’s te maken. De omstandigheden op Helgoland zorgen vaak voor unieke beelden van normaliter lastig te aanschouwen vogelsoorten. Ook in het najaar zijn deze soorten deels nog aanwezig op en rond het eiland.

Helgoland vogeleiland
Rustende zeehonden op Düne, op de achtergrond Helgoland. Foto: BirdingsBreaks

Zeehonden fotograferen

We brengen ook zeker een bezoek aan het kleinere eilandje Düne. Dit zanderige eiland is onder meer bekend om zijn populatie gewone- en grijze zeehonden. Deze zijn, samen met de prachtige eidereenden, gemakkelijk te benaderen en te fotograferen. Düne ligt op 7 minuten varen van Helgoland. Beide eilanden zijn klein genoeg om lopend te verkennen.

Wist je dat jan-van-genten met een snelheid tot wel 100 km p/u kunnen duiken?

Roots-reis naar Helgoland vogeleiland

  • Vertrek: donderdag 10 oktober 2024. Duur: 6 dagen. Reisleider: Arie Ouwerkerk.
  • Prijs: vanaf € 1050.
  • Boek hier je reis naar Helgoland

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou. Zin in een vogelweekend Vlieland, ga dan mee met Roots!

Foto bovenaan: jan-van-gent, foto BirdingBreaks.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws