Daar zijn ze! De Roots Natuurfotowedstrijd 2024 prijswinnaars

René Alblas

14 september 2024 .

Er werden maar liefst 4738 foto’s ingestuurd voor de Roots Natuurfotowedstrijd 2024 ! Hieruit kozen we de 107 beste inzendingen en deze kregen allemaal een plekje in de Roots Natuuragenda 2025. Daarna koos de jury de zeven allerbeste, prijswinnende foto’s. Zes categoriewinnaars en een hoofdprijsOok het publiek kon een stem uitbrengen en dat leverde nog eens drie winnaars op. En zo kunnen we hier met trots de 10 Roots Natuurfotowedstrijd 2024 prijswinnaars presenteren! Oftewel de 10 mooiste foto’s van het jaar.

Natuurfotowedstrijd 2024 prijswinnaars : De 6 categoriewinnaars

1e prijs categorie Art of nature

Wim Vooijs – De verleidelijke wimpers van de zonnedauw

Een fascinerende foto. Om te begrijpen wat je ziet, blijf je langer kijken naar deze plaat. Het contrast tussen scherpte en onscherpte is perfect. De grootste troef zijn de dauwdruppels die zowel op de zonnedauw als vaag in de achtergrond te zien zijn (de zogenaamde bokeh).

1e prijs categorie Landschap

Kars Klein Wolterink – Damhert op een koude ochtend in de Amsterdamse waterleidingduinen

Wat een prachtige, licht nevelige wintersfeer! De jury is enthousiast over de geraffineerde compositie met een doorkijkje net naast het midden. Het krachtigste onderdeel van deze foto is de vormgelijkenis van de takken en het gewei van het damhert.

1e prijs categorie Overige Dieren

Anna Stelloo – Jump Jump, wolf in Drenthe

Wat een timing! De sprong is perfect vastgelegd. Het hele wolvenlijf is scherp. De opspattende sneeuw zorgt voor extra dynamiek in de foto. De omgeving in wit, groen en blauwgrijs is perfect.

1e prijs categorie Vogels

Jo Huntjens – Dodaars schudt zich uit na het badderen

Foto’s van badderende vogels die zich uitschudden, zagen we wel vaker langskomen. Maar zelden in zulk prachtig licht. De timing is perfect, de hoeveelheid druppels is indrukwekkend.

1e prijs categorie Plantenrijk

Jolanda van Velzen – Poppenorchis

Wat een geraffineerde compositie! Door de orchis aan de linkerkant te plaatsen is er mooi evenwicht ontstaan met het fijnbladige groen aan de rechterkant. De vage roze bloem links in de achtergrond zorgt voor extra spanning. De jury is vol lof over hoe deze fotograaf een simpele orchis zo spannend heeft kunnen fotograferen.

1e prijs categorie Insecten

Wim Vooijs – Drie mannetjes weidebeekjuffers in het ochtendlicht

In deze foto zit alles mee. Het prachtige licht waardoor de juffers van goud lijken. De positie van de juffers, op drie verschillende hoogtes. En door de verschillende houdingen van de juffers, is de foto niet statisch geworden.

Natuurfotowedstrijd 2024 prijswinnaars : De hoofdprijs!

Roeli van Til – Padden en kikkers paren en zetten eieren af

Een zeer opvallende foto en hoe langer je naar deze plaat kijkt, hoe meer je ontdekt. Een prachtige compositie; de kikkers en padden zijn mooi verdeeld over het vlak. Ook de ‘wolken’ van kikkerdril zijn mooi verdeeld en samen met de strengen van paddeneitjes is een soort van semi-abstract schilderij ontstaan.  Doordat er van sommige dieren wel ogen zichtbaar zijn, is het geen afstandelijke abstractie geworden.

Natuurfotowedstrijd 2024 prijswinnaars : De 3 publieksprijs-winnaars

3e prijs publieksjury

Ellen Stegeman – Meikever, ready to take off

Prachtig, zoals de meikever recht in de camera kijkt. Hoewel de foto een bepaalde symmetrie heeft, wordt deze mooi doorbroken door het roze van de bloemknop.

2e prijs publieksjury

Sandra Plantenga – Het moment dat je je realiseert dat je iets bent vergeten…

Grappige plaat met een aantal belangrijke troeven:  de perfecte scherpte op de kop en poot, de fraaie waas in de voorgrond en de rustige achtergrond waar nog wat tekening in zit.

1e prijs publieksjury

Wim Uyttenbroeck – Wandelen in de wolken (Uyuni zoutvlakte in Bolivia)

Prachtig licht en een fraaie compositie. Er winnen niet vaak natuurfoto’s waarop mensen in beeld zijn. Maar hier is de wandelaar essentieel om de verhoudingen van dit bijzondere landschap te ervaren.

Meer lezen en meer kijken

De uitgebreide juryrapporten lees je in de Roots van oktober, die verschijnt op 17 september.

Prijsuitreiking

De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Beleef-beurs in Utrecht. Hieronder zie je een aantal gelukkige winnaars.

Jolanda van Velzen

Anna Stelloo

Ellen Stegeman

Jo Huntjens

Wim Uyttenbroeck

Roeli van Til

Roots hoofdredacteur Caroline Vogel en hoofdprijswinnaar Roeli van Til

Wie wonnen er vorig jaar ook alweer? Bekijk hier alle prijswinnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023.

De Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door :

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Fotografie