Podcast vogeltrek: luister naar het geluid van het najaar

Daniël Mulder

16 september 2024 .

Tijdens de vogeltrek vliegen jaarlijks miljoenen vogels over de wereld van hun zomerplek naar hun overwinteringsgebied en weer terug. Daarbij leggen ze gigantische afstanden af zonder te verdwalen. Vanaf augustus is de najaarstrek op gang gekomen. Maar waarom trekt de ene vogel wel en de andere niet? En hoe vinden trekvogels hun bestemming?

In deze 50e jubileumaflevering van de podcast Notenkrakers duiken we, aan de hand van onder meer kraanvogels, roodborstjes, kolganzen en koperwieken, dieper in het wonder van de vogeltrek. De podcast is live opgenomen op de beurs Be!eef in de Jaarbeurs in Utrecht.

Kraanvogels en trekvogelkampioen

Verder in deze podcast over de vogeltrek: Henk Meeuwsen, die vogelgeluiden opneemt, vertelt dat de veldleeuwerik ook een herkenbaar geluid maakt in het najaar. En Roots-redacteur Paul Böhre legt uit dat bij het bouwen van windmolens rekening wordt gehouden met trekvogels. In de Vogelvraag vertelt hij welke trekvogel de absolute kampioen is.

kraanvogel
Kraanvogels overwinteren in Zuid-Europa. Meer over de kraanvogel hoor je in onze podcast die we maakten over deze soort. Foto: iStock

Vogeltrek: spectaculair om te horen

Wil je de geluiden horen van de verschillende trekvogels in het najaar? Luister dan naar deze 50ste jubileumaflevering podcast Notenkrakers. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

vogeltrek
De vogeltrek is in het voor- en najaar een waar spektakel. Foto: Edwin Giesbers

Meer interessante vogelberichten

Foto bovenaan: Marcel van Kammen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Podcast