Nu te fotograferen: de herfsttijloos

René Alblas

18 september 2024 .

Zie ik nou een krokus in de herfst (?), nee het is een herfsttijloos. Altijd weer een verrassing als je deze “herfstkrokus” tegenkomt. De intens paarse kleur valt goed op tussen het nazomerse groen.

De herfsttijloos is een bijzondere plant: je kunt hem nooit als plant in zijn geheel zien. In april/mei zijn alleen de lange bladeren met daartussen de zaaddozen zichtbaar. Die bladeren lijken wel een beetje op prei. De plant is dan zo’n 40 centimeter hoog. De bladeren verdwijnen weer en in september/oktober zijn alleen de bloemen waar te nemen. Die zijn zo’n 15 centimeter hoog. De bloeiwijze bestaat meestal uit 1 bloem, soms uit 2 of 3. De plant is giftig en geen familie van de krokus.

herfsttijloos
Herfsttijloos in de knop, foto Elly Riemens

Waar vind je de herfsttijloos?

De herfsttijloos komt oorspronkelijk uit Azië en het Middellandse Zeegebied. In de lage landen bloeit deze plant vooral in vochtige, matig bemeste weilanden. Hij komt voor in het zuiden: In het Nederlands/Belgische natuurgebied Plateaux-Hageven (bij Valkenswaard) en in Zuid Limburg. En op sommige plekken in de duinen. De gekweekte versie vind je in heemtuinen en plantsoenen in heel Nederland. In België is de plant vrij algemeen in het zuidoosten.

Hoe fotografeer je de herfsttijloos?

Kijk op waarneming.nl als je wilt weten óf en waar de herfsttijloos in bloei staat. Wees voorzichtig als je een plant in het vizier hebt, vertrap geen andere bijzondere planten. Het beste moment om deze bloem te fotograferen is in de knop of als de bloemen zich net openen. Door de fragiele stengel gaan de bloemen snel hangen en kun je er fotografisch niet zo veel mee. Je kunt het beste met een geringe scherptediepte werken zodat de begroeiing in de omgeving niet stoort. Dauw- of regendruppels maken de plant nog fotogenieker, maar kunnen hem ook topzwaar maken. Hetzelfde geldt voor een insect zoals het lieveheersbeestje.

herfsttijloos
Herfsttijloos met lieveheersbeestje, foto Luce Vriens

De herfsttijloos wordt soms verward met de droogbloeier. Het grootste verschil tussen deze twee “herfstkrokussen” is de bloeiwijze, die bestaat bij de herfsttijloos uit 1 tot 3 bloemen, bij de droogbloeier zijn dat er tussen de 5 en 20.

Wandelen langs bloeiende herfsttijloos? Dat kan met deze Roots wandeling in Plateaux-Hageven.

Ook mooi: zo fotografeer je de goudwesp.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Fotografie