Kleine zwaan: melancholische roep in de herfst

Daniël Mulder

11 oktober 2024 .

twee kleine zwanen in het water

Vanaf oktober druppelen de eerste groepjes kleine zwanen Nederland binnen. En van november tot februari kun je genieten van veel grotere groepen. Vooral bij het Lauwersmeer en het Veluwemeer kun je zien én horen, want hun melancholieke roep is bijna niet te missen…

De kleine zwanen die in Nederland overwinteren zijn afkomstig van de toendra’s van Noord-Rusland en West-Siberië. Via Noordwest-Rusland en de Baltische staten trekken ze in september en oktober naar West-Europa, met als voornaamste eindbestemming Nederland. Van de geschatte wereldpopulatie van 21.000 vogels, overwinteren er gemiddeld 11.000 kleine bij ons.

groep kleine zwanen in een weiland
Groep kleine zwanen in een weiland in het Staphorsterveld in Overijssel. Foto: ANP / KINA / Bertus Webbink.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang of roep van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de kleine zwaan.

Kleine zwaan op de oranje lijst

Verder in deze podcast: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt dat er naast de rode lijst ook een oranje lijst bestaat, en daar staat de kleine zwaan op. Roots-redacteur Paul Böhre legt uit dat het aantal kleine zwanen dat in Nederland overwintert afneemt. Oorzaak: klimaatverandering. En Henk Meeuwsen, die de vogelgeluiden opneemt, heeft gemengde gevoelens bij zijn opname van de roep van de kleine zwaan.

kleine zwanen in een weiland
Kleine zwanen hebben uitgebreide begroetingsrituelen waarbij ze groepsgewijs (vaak families) hun nek uitstrekken en hun kop op en neer bewegen, vleugels spreiden en luid roepen. Foto: Getty Images 

Het geluid van de kleine zwaan in Notenkrakers

Wil je het geluid van de kleine zwaan leren herkennen? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

verschil kleine zwaan en wilde zwaan
De kleine zwaan lijkt sterk op de wilde zwaan. De kleine zwaan heeft echter minder geel (half geel/half zwart) op de snavel. Bij de wilde zwaan loopt dat wat verder door. Foto’s: iStock

Meer interessante vogelberichten

  • Heb je onze 50ste jubileumaflevering van Notenkrakers al geluisterd? Die staat geheel in het teken van de vogeltrek in het najaar.
  • Maar liefst 23.000 foto’s zijn er ingezonden voor de Bird Photographer of the Year 2024 wedstrijd, kortweg Birdpoty. De winnende beelden zijn spectaculair.
  • Alle 52 afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: AdobeStock

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Podcast