Slapen in avontuurlijke grensstreek: vakantiehuis Smeetshoeve

Marloes Blom

14 oktober 2024 .

Vakantiehuis Smeetshoeve

Urenlang dwalen langs beken en moerrassen, akkers en graslanden, bos en hei. Vakantiehuis Smeetshoeve in GrensPark Kempen-Broek, op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg, is de perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke wandelvakantie. Overdag afwisselende wandelroutes ontdekken en ’s avonds wegdoezelen bij de houtkachel.

– Deze advertentie kwam tot stand in samenwerking met Buitenleven Vakanties –

Een zonnestraal piept door de oranje-met-geelgekleurde eikenbladeren als we het verlaten zandpad oprijden. Aan de linkerkant doemt een oude witte hoeve met een rood pannendak op en in de verte staan een paar wilde paarden. We zijn nog maar net de grens met België gepasseerd, maar het voelt meteen als buitenland. Vakantiewoning Smeetshoeve ligt nog mooier dan we hoopten: afgezonderd van de bewoonde wereld, midden in een uitgestrekt natuurgebied. Op de parkeerplaats bekijken we het informatiebord met wandelroutes en we kunnen niet wachten om de omgeving te verkennen.

Maar eerst even binnen gluren: wat een ruimte! De gerenoveerde Kempische langgevelhoeve uit 1873 heeft een grote woonkamer met comfortabele zitbanken, fauteuils en een houtkachel. De mosterdgele tegeltjes weerkaatsen er vrolijk het zonlicht. Net als in de keuken, waar je met zes personen uitgebreid kunt tafelen aan de meterslange eettafel. Vanuit de drie slaapkamers met privébadkamer kijk je uit op de prachtige herfstkleuren in de tuin. Een heerlijke plek om de dag te beginnen, besluiten we. Onder een dekentje, met een kop koffie, genieten we van een uitbundig vogelconcert.

Grenzeloos wandelen

Zo brengen we eigenlijk alle dagen door: luieren in de stille tuin, lezen bij het vuur en onze wandelspieren trainen in de afwisselende natuur van Kempen-Broek, een meer dan 250 km2 groot netwerk van natuurgebieden dat letterlijk de grens overschrijdt. Het gebied rondom Smeetshoeve heet Smeetshof: vroeger een ondoordringbaar moeras, later grotendeels landbouwgrond en sinds 1999 door vrijwilligersvereniging Natuurpunt teruggebracht naar een ruig en afwisselend natuurgebied met moeras, bos, hooiland, heide en bijzondere dieren en planten.

Moerashertshooi, pilvaren en kleine zonnedauw zijn teruggekeerd in de vennen. Vochtige graslanden kleuren weer paars van kattenstaart en leverkruid en in de door taurossen begraasde velden broeden steltlopers zoals wulp en kievit. Sinds enkele jaren is zelfs de bever teruggekeerd en met een beetje geluk sta je oog in oog met een edelhert.

Struinen zonder doel

Als wij de eerste keer vanaf het zandpad het natuurgebied in lopen, komen we meteen een kudde gallowayrunderen tegen. Loeiend spetteren ze in de modder terwijl ze ons nieuwsgierig in de gaten houden. We wandelen over houten knuppelpaden dwars door een moeras met zilver­ reigers, doorkruisen een oud dennenbos en staan regel­ matig stil bij mooie uitkijkpunten, zoals een beekje te midden van grasland. Met op de achtergrond gele berken weerspiegeld in het water is het net een schilderij.

Wandeltips

Vanaf de voordeur van Smeetshoeve starten vijf gemarkeerde wandelroutes, variërend van 2,2 tot 9 km. De routes zijn makkelijk te combineren, zodat je via bospaden, bruggetjes en knuppelpaden het hele gebied kunt doorkruisen. Onze favoriet is de oranje route: een grensoverschrijdende wandeling van 9 km die je niet alleen het Smeetshof en het Wijffelterbroek laat beleven, maar je tot aan de Abeek brengt, waar je prachtig zicht hebt op het natuurgebied Mariahof ­ De Luysen.

Op sommige dagen kiezen we een van de gemarkeerde routes die beginnen bij de hoeve, maar vaker struinen we zonder doel door zompige graslanden, moeras, kleurrijk herfstbos, langs akkers en heidevelden. Zonder telefoon of navigatie: de beste wandeling om je hoofd leeg te maken. Na een week stappen we opgeladen weer in de auto.

Vakantiehuis Smeetshoeve: praktische informatie

Vakantiehuis Smeetshoeve is geschikt voor maximaal zes personen. Eén van de drie slaapkamers bevindt zich op de begane grond, de andere twee op de eerste verdieping.
Info: buitenlevenvakanties.nl/woningen/smeetshoeve. Buitenleven Vakanties biedt nog veel meer ruime vakantie­ woningen voor wandelliefhebbers, zoals Kloosterhof en Ursulahof in het Nederlandse Limburg.

Tekst: Anne Bonthuis
Foto’s: Pauline Joosten

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Wandelen