De winnaars van de Wildlife Photographer of the Year 2024 wedstrijd!

René Alblas

9 oktober 2024 .

De meest prestigieuze natuurfotowedstrijd, de Wildlife Photographer of the Year 2024 , heeft vandaag de winnaars bekend gemaakt. Roots selecteerde de 7 allermooiste beelden.

Er waren voor deze wedstrijd maar liefst 59.228 inzendingen, komende uit 117 verschillende landen. Zoals altijd worden de 100 winnende foto’s tentoongesteld in het National History Museum in Londen. Dit museum is ook de organisator van de wedstrijd.

Mocht je ook zin hebben om mee te doen met deze wedstrijd? De inzendtermijn voor de wedstrijd van 2025 opent maandag 14 oktober 2024 en sluit op donderdag 5 December 2024.

Winnaar categorie 15-17 jaar

Springstaart-Alexis Tinker-Tsavalas, Duitsland

Alexis Tinker-Tsavalas rolde een boomstam om en zag deze piepkleine springstaart. Hij werkte snel om deze foto te maken, aangezien springstaarten in een fractie van een seconde vele malen hun eigen lichaamslengte kunnen springen. Hij gebruikte focus stacking, een techniek waarbij 36 afbeeldingen, elk met een ander scherpgesteld gebied, worden gecombineerd tot één scherpe foto.

Springstaarten zijn amper twee millimeter lang. Ze worden over de hele wereld aangetroffen. Ze voeden zich met micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, en verbeteren de bodem door organisch materiaal te helpen ontbinden.

Winnaar, Planten en schimmels

De oude man van de Glen – Fortunato Gatto, Italië

Fortunato Gatto kwam een knoestige oude berkenboom tegen die versierd is met bleke ‘oudemannenbaard’-korstmossen.

Fortunato bezoekt vaak alleen de oude dennenbossen van Glen Affric om zichzelf te verliezen in de ingewikkelde, chaotische, tijdloze schoonheid ervan. De bleke ‘oudemannenbaard’-korstmossen geven aan dat het een gebied is met minimale luchtvervuiling.

Glen Affric herbergt de hoogste concentratie inheemse bomen in het Verenigd Koninkrijk, wat het een vitaal ecosysteem maakt. Een analyse van pollen toont aan dat het bos hier al minstens 8.300 jaar staat.

Winnaar, Gedrag: Zoogdieren

Een rustmoment – Hikkaduwa Liyanage Prasantha Vinod, Sri Lanka

Hikkaduwa Liyanage Prasantha Vinod vond dit serene tafereel van een jonge ceylonkroonaap die slaapt in de armen van een volwassene. Toen Vinod uitrustte op een rustige plek na een ochtend fotograferen van vogels en luipaarden, realiseerde hij zich al snel dat hij niet alleen was. Een groep ceylonkroonapen bewoog door de bomen erboven. Vinod zag deze jonge aap slapen tussen de voedingen door en gebruikte een telelens om het vredige moment vast te leggen.

Ceylonkroonapen eten ook menselijk voedsel en de indringing van plantages in hun leefgebied heeft geleid tot een toename van incidenten van schieten, strikken en vergiftiging door boeren die hun gewassen proberen te behouden.

Winnaar, Dieren in hun omgeving

Lynx – Igor Metelskiy, Rusland

Igor Metelskiy toont een lynx die zich uitstrekt in de vroege avondzon, zijn lichaam weerspiegelt de golvende wildernis. De afgelegen locatie en veranderende weersomstandigheden maakten de toegang tot deze plek – en het vervoeren van apparatuur daarheen – een uitdaging. Igor plaatste zijn cameraval in de buurt van de voetafdrukken van potentiële prooien.

Het duurde meer dan zes maanden om deze ontspannen foto van de ongrijpbare lynx te maken. Een onderzoek uitgevoerd in 2013 schatte de totale Russische lynxpopulatie op ongeveer 22.500 individuen.

Winnaar, Gedrag: Ongewervelden

De sloopploeg – Ingo Arndt, Duitsland

Ingo Arndt documenteert de efficiënte verminking van een blauwe loopkever door rode bosmieren. ‘Vol mieren’, zo beschreef Ingo zichzelf nadat hij een paar minuten naast het nest van de mieren had gelegen. Ingo keek toe hoe de rode bosmieren een reeds dode kever in stukken sneden die klein genoeg waren om door de ingang van hun nest te passen.

Een groot deel van de voeding van de rode bosmieren komt van honingdauw die door bladluizen wordt afgescheiden, maar ze hebben ook eiwitten nodig. Ze zijn in staat om insecten en andere ongewervelden die veel groter zijn dan zijzelf te doden door hun enorme kracht.

Winnaar, Dieren portretten

Lynx op de uitkijk, John E. Marriott, Canada

John E Marriott fotografeert een rustende lynx, met zijn volgroeide jongen die zich schuilhoudt voor de koude wind. John volgde deze familiegroep al bijna een week, droeg sneeuwschoenen en een lichte camera-uitrusting om zijn weg te vinden door de besneeuwde bossen. Toen verse sporen hem naar deze groep leidden, hield hij afstand om er zeker van te zijn dat hij ze niet zou storen.

De belangrijkste prooisoort van de lynx is de sneeuwschoenhaas. Nu klimaatverandering de sneeuwbedekking vermindert, waardoor andere roofdieren ook meer mogelijkheden krijgen om op deze hazen te jagen, kan de hazenpopulatie afnemen. Dit kan gevolgen hebben voor de lynxpopulatie.

Winnaar, Wildlife in de stad

Tiger in de stad – Robin Darius Conz, Duitsland

Robin Darius Conz bekijkt een tijger op een heuvel tegen de achtergrond van een stad waar ooit bossen groeiden.Robin volgde deze tijger als onderdeel van een documentaireteam dat de wilde dieren van de Westelijke Ghats (India) filmde. Op deze dag gebruikte hij een drone om te zien hoe de tijger zijn territorium verkende voordat hij zich op deze plek vestigde.

De beschermde gebieden in de Westelijke Ghats, waar tijgers nauwlettend in de gaten worden gehouden, behoren tot de meest biodiverse landschappen in India en hebben een stabiele populatie tijgers. Buiten deze gebieden, waar stedelijke ontwikkeling heeft gezorgd voor conflicten tussen mensen en wilde dieren, is de tijgerpopulatie afgenomen.

Expositie Wildlife Photographer of the Year 2024 (ook online)

Wil je alle winnaars van de Wildlife Photographer of the Year 2024 bekijken? Ga dan naar de site van het Natural History Museum. Of boek een ticket in het museum. De expositie met de winnende foto’s gaat ook op reis. In Forum Groningen kun je nu nog de winnaars van vorig jaar zien.

Deze foto’s vielen ook op bij de inzendingen voor de Wildlife Photographer of the Year 2024 .

Ook niet mis: de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024!

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...