Fluitende fluiter

Paul Bohre

10 mei 2022 .

Van niets word je zo vrolijk als van de zang van de ultieme voorjaarszanger: de fluiter. Zijn zang klinkt als een snel draaiende ouderwetse naaimachine. Een fluitende fluiter in een frisgroen voorjaarsbos geeft je het ultieme lentegevoel!

De fluiter is familie van de veel algemenere tjiftjaf en de fitis. Maar in tegenstelling tot die twee andere soorten is de fluiter een echte bosvogel. Je vindt fluiters vooral in dichte, liefst wat vochtige loofbossen of gemengde bossen. Ze zijn wel lastig in de kijker te krijgen, want ze verblijven het liefst hoog in een boomtop. Maar als je ze met enig geduld goed in beeld krijgt, is het genieten. De citroengele borst steekt fraai af tegen de helder witte buik, zijn rug- en kopveren zijn geelgroen. Door deze mengeling van frisse voorjaarskleuren behoort de fluiter absoluut tot een van de mooiste zangvogels van Nederland.

Fluitende fluiter

Zoek de fluiter vooral in de top van een boom. Foto: iStock

Fluitende fluiter

De fluiter keert vanaf begin mei terug uit Afrika, dat is dus een stuk later dan de tjiftjaf en de fitis. Zijn zang is daarom vooral nu te horen in de Nederlandse bossen. Fluiters hebben twee zangstrofen: de kenmerkende, versnelde triller (als een snel draaiende ouderwetse naaimachine) en de fluittoon die over het algemeen vijf á zes keer wordt herhaald en waaraan ze hun naam danken.

 

Insecteneter

Apart genoeg wordt het nest op de grond gemaakt, goed verstopt in de vegetatie. In de regel worden zes eieren gelegd, die ongeveer 12 dagen worden bebroed door beide ouders. De jongen vliegen na twaalf dagen uit. Ze leven van een keur aan insecten: rupsen, oorwurmen, spinnen, hooiwagens en motjes.

Zet het geluid bij bijgaand filmpje aan, dan weet je alvast waar je op moet letten om deze ultieme voorjaarszanger te horen tijdens een boswandeling. Je vindt hem vooral op de hogere zandgronden en in de duinstreek.

Luister hier naar de zang van de fluiter.

Op Waarneming.nl kun je zien waar je de laatste dagen zijn gezien en gehoord.

Ben je ook gek op vogels kijken, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou. We maken ook een informatieve podcast over vogelgeluiden. De nieuwste gaat over een andere wonderlijke fluiter: de wielewaal.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...