In schelpen die je op het strand vindt, zit soms een gaatje. Dat gaatje ontstaat door roofslakken die met hun tong een opening in de schelp raspen om het weekdier in de schelp op te eten. Ook in sommige bloemblaadjes, bijvoorbeeld bij vingerhoedskruid dat nu in bloei staat, zie je soms een gaatje zitten. Is dat ook werk van roofslakken?
Plantenkenner Baudewijn Odé van Floron kent het fenomeen. “Soms zie je bloemen waar in het binnenste buisvormige deel een gaatje zit. Bij vingerhoedskruid bijvoorbeeld. Maar het komt bijvoorbeeld ook voor bij klavers, helmbloemen, narcissen en ratelaars. Veel buisvormige bloemen verstoppen de nectar namelijk diep in de bloem, zodat nectarzoekers onderweg naar de nectar hun bestuivende werk kunnen verrichten.”
Inbreker
Odé vertelt dat het vooral hommels zijn met korte tongen die na wat knaagwerk een illegale weg naar die nectar vinden. “Kennelijk is het voor deze hommels de enige of de makkelijkste manier om bij de nectar van de bloemen te komen. Een nadeel voor de bloem is dat de bestuiving niet plaats kan vinden. Tenzij er een langtongige hommel langskomt die de koninklijke weg naar de nectar gebruikt.”
Meer vragen en weetjes over planten
- Hebben planten ook ontlasting?
- 6 verrassende weetjes over klaprozen…
- Volgens plantenkenner Karst Meijer zijn paardenbloemen goed voor de biodiverstiteit. “Weidevogels zoals de grutto kunnen niet zonder de paardenbloem”
In de rubriek Wat een vraag beantwoorden de experts van Roots elke maand de leukste natuurvragen. In het nieuwe juninummer van Roots vind je de antwoorden op 8 leuke natuurvragen. Bestel de editie van juni snel en makkelijk via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”
Foto bovenaan: Cissy De Boed