Door het coronavirus is het aantal bezoekers in het Nationale Park De Hoge Veluwe met meer dan 75 procent afgenomen. De musea en het restaurant zijn gesloten, de openingstijden aangepast. Deze tegenvaller biedt ook een kans. Boswachter Henk Ruseler: “Via het project Snapshot onderzoeken we of het gedrag van wilde dieren verandert nu het zo rustig is.”
Op De Hoge Veluwe hangen sinds 2013 tientallen cameravallen, die dag en nacht foto’s nemen van al het wild dat passeert. Jaarlijks levert dit meer dan een miljoen foto’s op. Al die foto’s moeten worden bekeken en gecategoriseerd, zodat ze gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Daarom werd in 2018 via het project Snapshot de hulp ingeroepen van het publiek. Na een maand waren al meer dan 500.000 foto’s bekeken. “De teller staat in april 2020 inmiddels op ruim 2 miljoen”, aldus boswachter Henk Ruseler.”
Wat doet het wild?
Snapshot Hoge Veluwe heet het burgerwetenschapsproject, dat is opgezet met Wageningen University & Research. Iedereen kan meedoen om de dieren op de foto’s te herkennen. Deze foto’s zijn belangrijk voor onderzoek naar bijvoorbeeld het gedrag, het aantal en de verspreiding van de dieren in het park.
Vanwege het coronavisrus komen er veel minder bezoekers naar het park. Ruseler legt uit dat de openingstijden zijn aangepast en dat de musea en horeca zijn gesloten. “Omdat het nu veel rustiger is, willen we onderzoeken of de recreatiedruk het gedrag van wild beïnvloedt. We willen kijken of het wild bijvoorbeeld overdag uit hun beschutte plekken komen en meer tijd doorbrengen in het open terrein. Daarvoor gebruiken we het al bestaande project Snapshot.”
Voor dit onderzoek zijn vorige week alle foto’s over het voorjaar 2019 ingeladen. Ruseler: “Deze week worden ook de foto’s ingeladen die zijn gemaakt vanaf het moment van de beperkte openstelling.” Wanneer de eerste resultaten bekend worden, is nog niet bekend.
Zo doe je mee aan Snapshot
Ook mensen met weinig of zelfs helemaal geen kennis over de diersoorten die in het natuurgebied leven, kunnen meedoen met Snapshot Hoge Veluwe. Sterker nog, al doende doe je steeds meer kennis op. Op de pagina van Snapshot Hoge Veluwe is veel informatie te vinden over de voorkomende diersoorten. Ook worden deelnemers begeleid bij hun eerste foto-analyse. Doel van het project is niet alleen om mensen van buiten het park in te schakelen bij ecologisch onderzoek. Maar ook dat zoveel mogelijk mensen leren over de Nederlandse natuur.
Moeflon of…?
Het onderzoeksteam van Wageningen University & Research merkt dat de enthousiaste vrijwilligers (bijna 7.500 mensen doen al mee) al veel hebben geleerd over de diersoorten en beter zijn worden in het herkennen van de verschillende dieren van De Hoge Veluwe. Ook mensen die voordat ze aan Snapshot Hoge Veluwe begonnen nog nooit een moeflon, het wilde schaap van de Hoge Veluwe, hadden gezien, pikken nu zonder moeite een moeflon uit een roedel herten én geven dan ook nog aan of het een mannetje of vrouwtje is.
Ook meedoen? Ga naar www.hogeveluwe.nl/snapshot en begin met het spotten van Nederlands wild.