Het is zomer en het sneeuwt in het Voorsterbos. Het levert een fascinerend sprookjeslandschap op, ziet Daniël Mulder, wandelredacteur bij Roots. Maar waar komt die zomersneeuw vandaan?
Het is zomer in het Voorsterbos, dat in de Noordoostpolder ligt. Het is een jong bos op een oude zeebodem, omringd door ruimte. Echt piepjong is het bos trouwens ook niet meer. Al in de Tweede Oorlog werden hier in 1944 de eerste populieren en sparren geplant voor de houtproductie.
Langs het wandelpad dartelen onrustig koevinkjes, vlinders die door hun donkere kleur altijd in de schaduw lijken te vliegen. Muggen zoemen enthousiast wanneer er eindelijk een wandelaar passeert. Een vlonderpad kraakt onder de wandelschoenen, nog even en het is overwoekerd door varens en bramen. In de polder groeit alles hard.
Wit pluis
Het plan is om van het Voorsterbos naar het Waterloopbos te wandelen en weer terug. Veel bos, dus ook veel schaduw. Prima, want de zon is ongenadig. Zelfs in het Voorsterbos slaat de droogte toe, over zitten barsten in de voormalige zeebodem.
Droog, warm, muggen en toch is het ineens winter. De echo van klaphek galmt nog na tussen de bomen als het bospad plotseling wit en donzig oplicht in de bosschemer. Alsof je in de Efteling loopt en van de ene sprookjeswereld in een andere bent aangekomen. Boomstammen zijn bedekt met wit, aan takken wiegen flarden dons en ook het bospad is bepoederd met wit. Overal waar je kijkt is het wit met een vleugje groen.
Zomersneeuw.
Een zee van wit pluis bedekt het bos. Deze ‘sneeuw’ komt ook uit de lucht gedwarreld, maar niet uit wolken. Het is afkomstig van populieren. Van vrouwelijke populieren, want die produceren het vruchtpluis. De pluisjes die ik zie zijn eigenlijk zaadjes, die de bomen in het voorjaar produceren. Door de pluisvorm kunnen de zaadjes door de wind makkelijk worden verspreid.
Er groeien veel populieren in het Voorsterbos want de boom houdt van vochtige en voedselrijke bodems. En waar veel populieren staan is ook veel pluis. Van de bosbodem veeg ik een stapeltje en maak er een luchtige sneeuwbal van. Een flinke worp levert weinig op. De sneeuwbal valt zachtjes op de bodem en rolt weg wanneer een windvlaag door het bos trekt.
Foto’s: Daniël Mulder