Heidefotografie, iedereen doet het, maar het blijft leuk

René Alblas

5 september 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over heidefotografie.

Overvloed aan kleuren

“Lopend door het heideveld sta je versteld van alle kleuren om je heen. Normaal is het in deze periode prachtig paars, maar dit jaar is uitzonderlijk. De zomerhitte heeft gezorgd voor een gehavende heide; een deel van de heide is oranje/rood verbrand, terwijl sommige struiken paars gekleurd zijn alsof het er niets aan de hand is.

De één zou zeggen dat het jammer is, maar ik zie er de schoonheid wel van in. Een uitzonderlijk stuk landschap, hoe vaak kom je dat nu tegen? Op mijn gemak zet ik mijn statief neer, stel ik mijn camera in en schiet ik een aantal foto’s. Hier kan ik wel wat mee!

Doemscenario

Eenmaal thuis aangekomen werp ik een blik op de social media. Ik schrik een beetje… Allemaal foto’s van verbrande heide! Ik was blijkbaar niet de enige die het wel mooi vond om deze bijzondere omstandigheden vast te leggen. En nu?

Een scenario dat veel fotografen bekend voor zal komen. Denk je wat moois en unieks te fotograferen, blijken er al tientallen fotograferen hetzelfde idee te hebben gehad. Zo ook met mijn stukje voor Roots Magazine. Collega Paulien Bunskoek had zich ook al op de heidefotografie gestort. Nu had ik twee opties: mijn foto niet opsturen en wat nieuws bedenken óf toch insturen met mijn eigen verhaal erbij.

Zelfde onderwerp, is dat erg?

Als natuurfotograaf zie je vaak een bepaalde cyclus: van voorjaarsbloeiers tot vlinders en de bronst van de edelherten tot de besneeuwde Hoge Venen. Een periode lang zie je overal dezelfde onderwerpen voorbij komen. Maar is dit wel zo erg?

Nee, ik vind van niet. Gebruik foto’s van anderen om je te laten inspireren, om van te leren, te motiveren en uiteindelijk om je te onderscheiden. Hetzelfde onderwerp betekent niet automatisch dezelfde foto’s. Geef er je eigen draai aan en je zult zien dat eenzelfde onderwerp op vele manier belicht(!) kan worden.

Techniek

Deze foto is, in tegenstelling tot de andere heide foto in de rubriek ‘Uitgelicht’, gemaakt met een groothoeklens (24-70 millimeter op 24 millimeter, ISO 200). Door gebruik te maken van deze lens, kan ik een groot deel van de omgeving laten zien. Omdat het onderwerp statisch is, heb ik vanaf een statief gewerkt. De camera kan het grote verschil tussen de lichte lucht en de donkere voorgrond niet goed vastleggen in één enkele foto (dynamisch bereik), daarom heb ik ervoor gekozen om twee foto’s te maken met verschillende belichtingen. Bij één foto is de lucht correct belicht (1/125), bij de andere foto is de voorgrond correct belicht (1/60). Met photoshop heb ik deze twee foto’s samengevoegd tot één geheel waarbij het gehele beeld mooi belicht is. Je zou dit ook in het veld kunnen doen met filters.”

Tips van Bert

• Laat je niet ontmoedigen doordat een onderwerp populair is op een bepaald moment.
• Kijk goed naar de foto’s van andere fotografen en leer daarvan.
• Probeer anderen niet te kopiëren maar geef er je eigen draai aan.
• Fotografeer in RAW, zo kun je in de nabewerking nog veel meer uit je foto’s halen.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

heidefotografie

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...