Het is herfst, de tijd voor een mooie paddenstoelenwandeling. Roots tipt daarvoor de Soester Duinen, een natuurgebied tussen Soest en Amersfoort. Maar waarom is dit gebied zo rijk aan paddenstoelen?
Het natuurgebied met de Korte en Lange Duinen tussen Soest en Amersfoort is een walhalla voor liefhebbers van paddenstoelen. Op één boomstronk langs het wandelpad kun je zomaar elf paddenstoelensoorten spotten. Elf! Van zwavelkopje tot kleverig koraalzwammetje, van meniezwam tot spekzwoerdzwam en van geweizwam tot elfenbankje. Het rodekoolzwammetje en de roze russula staan er maar een halve meter vandaan. Je kunt hier blijkbaar je wandelmatje neervlijen en dan hoef je maar een paar uur te wachten tot de volgende soort omhoog piept. Nou ja, bij wijze van spreken.
Een labyrint onder de hoed
Eerst even iets rechtzetten: in het hart van de Soester Duinen is natuurlijk geen paddenstoel te bekennen. Daar ligt een zandverstuiving. Alleen maar zand is niet genoeg voor schimmels, want die hebben organisch materiaal nodig als basismateriaal om paddenstoelen te kunnen vormen. De zandverstuiving is even een uitstapje, want voor paddenstoelen moet je in de kleurige loof- en naaldbossen zijn die rondom liggen.
Bijvoorbeeld aan de rand van de bosvijver, gegraven door werklozen in de jaren dertig. Daar maak je kans op een korstzwam, die hier aan een dode tak van een Amerikaanse eik groeit. Of kijk uit naar doolhofzwammen. Werp via een spiegeltje maar eens een blik onder de hoed, dan zie je gangetjes waar de sporen uit vallen. Het heeft veel weg van een labyrint. Zo zijn er meer families die het op naam brengen iets vereenvoudigen: trilzwammen trillen en een bolvormige paddenstoel hoort meestal bij de buikzwammen, zoals de (aardappel)bovisten.
Tinder onder de grond
Maar wat maakt de Soester Duinen nu zo aantrekkelijk voor zo veel soorten? Jaap Millius van het IVN zegt daarover: “Daarvoor zijn twee factoren verantwoordelijk. Hoe meer boomsoorten, hoe meer soorten paddenstoelen. Daarnaast is hier een schrale bodem en hebben bomen de paddenstoelen hard nodig. Het schimmelnetwerk in de bodem verteert plantenmateriaal tot humus en bepaalde schimmels kunnen de wortelgroei bevorderen. Je kunt dat zien als Tinder onder de grond.”
Zin om deze paddenstoelenroute te wandelen?
Download hier gratis de gps-track van de route of print de route (zonder routebeschrijving) uit. Wil je paddenstoelen herkennen? Deze 7 vergeet je nooit meer. Wil je paddenstoelen fotograferen? Dat je zo (met weinig spullen).
Tekst Monique van Klaveren Foto bovenaan: Edwin Giesbers