Voor de mooiste natuurdocumentaires ga je naar Rotterdam waar van 24 t/m 28 oktober het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) wordt gehouden. Het WFFR is het enige wildlife filmfestival in Nederland en vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Vijf dagen lang worden in filmtheater Cinerama de beste en meest recente natuurdocumentaires uit binnen- en buitenland vertoond. Bezoekers kunnen genieten van maar liefst tachtig filmvertoningen. Films die met prachtige beelden en indrukwekkende verhalen de schoonheid van de natuur laten zien. En documentaires over de relatie tussen mens en natuur. Een groot deel van de films die tijdens WFFR worden vertoond was nog niet eerder in Nederland te zien.
Op www.wffr.nl staat vanaf 1 oktober 2018 het volledige programma en op die datum gaat ook de kaartverkoop van start.
Korting voor Rootslezers
Geef tijdens de online-bestelling van je kaartjes deze code in, dan betaal je slechts 6,50 per kaartje (in plaats van 8,50): Roots2018
De Rootsselectie (in samenwerking met de programmeurs van het festival)
Forest Hope (wereldpremière)
Regisseur en producent: Jochem van Rijs, Nederland, 2018, 50 minuten, Engels (niet ondertiteld)
Forest Hope volgt de Nederlandse olifantenspecialist Antoinette van de Water die vastbesloten is het aantal mens-olifant conflicten in Thailand te verminderen.
Doordat het leefgebied van wilde olifanten steeds kleiner wordt, als gevolg van de menselijke bevolkingsgroei en daarmee de toename van landbouwgrond, vormen deze conflicten een serieus probleem. Antoinette is een project gestart om met nieuwe en innovatieve technieken olifanten weg te houden uit deze gebieden. Ze richt zich op het verbeteren van de situatie van wilde olifanten. Ze beperkt zich hierbij overigens niet alleen tot Thailand, maar breidt haar werk ook uit naar Afrika en Indonesië. In deze film volgen we haar in haar verbazingwekkende en moedige zoektocht.
Wild Ireland
Regisseur & Producent: John Murray, Ierland, 2017, 59 minuten, Engels (niet ondertiteld).
Gelegen op de rand van Europa is Ierland altijd een verhaal apart geweest: het laatste stuk steen voordat de leegte van de Atlantische Oceaan zich voor je uitstrekt. En omdat het nooit veroverd is geweest door de Romeinen, is Ierland millennia lang de rand geweest van het ‘bekende land’ voor Europeanen. Voor vele dieren is het de laatste stop voordat ze verdwijnen in de mist van de westerse oceaan om de reis van hun leven te ondernemen. Deze film laat als nooit tevoren de westkust van Ierland zien met zijn vele natuurwonderen. Volg wildlife cameraman Colin Stafford-Johnson op zijn reis terwijl hij zijn persoonlijke ontmoetingen met de wilde dieren en plekken met je deelt.
Attenborough`s Ant Mountain
Regisseur: Martin Dohm & Joe Loncraine, Producent: Joe Loncraine, Verenigd Koninkrijk, 2017, 52 minuten, Engels (niet ondertiteld).
David Attenborough reist naar het Juragebergte om meer te weten te komen over één van de grootste dierenkolonies ter wereld. Op deze plek in de Zwitserse Alpen leven meer dan een miljard roofmieren naast, met en tegenover elkaar. Na het volgen van de levens van deze ongelooflijke wezens én hun dramatische strijd om te overleven, is hij in staat om de geheimen van de superkolonie te ontrafelen.
WAD, overleven op de grens van water en land
Regisseur & Producent: Ruben Smit, Nederland, 2018, 95 minuten, Nederlands.
WAD verwondert de kijker en laat zien hoe bijzonder maar ook kwetsbaar het waddengebied op wereldschaal is. Van kleine organismen onderaan de voedselketen, zoals kiezelwieren en schelpdieren, tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Deze film laat de bijzondere esthetische kanten van het gebied zien. Het is een film die toont hoe dynamisch, groots en waardevol dit UNESCO Werelderfgoed gebied is. Na afloop van de film op zaterdagavond neemt Ruben Smit je mee in een kijkje achter de schermen bij ‘the making off’ van WAD.
Queen without Land
Regisseur & Producent: Asgeir Helgestad, Noorwegen, 2018, 52 minuten, Engels, Noors (niet ondertiteld).
Queen without Land is een gevoelige film over de ontmoeting tussen Frost, een vrouwelijke ijsbeer, en een Noorse natuurfilmmaker in Spitsbergen. Klimaatverandering en de stijgende temperaturen hebben drastische gevolgen voor het ecosysteem en laten het ijs op recordsnelheid wegsmelten. Als gevolg voeren alle vormen van leven, van microscopische algen tot gigantische walrussen, een ongekende overlevingsstrijd. De film is een reflectie op de mens en zijn plek op aarde. In een reis van vijf jaar, waarin Frost en haar welpen te maken krijgen met gevoelens van hoop en wanhoop, stelt de film de vraag “de wereld is van ons allemaal, kunnen we haar negeren?”
En voor de liefhebbers van beren kunnen we ook deze films van harte aanbevelen:
Kamchatka Bears – Life Begins
Regisseur: Vladislav Grishin & Irina Zhuravleva, Producent: Irina Zhuravleva, Rusland, 2018, 52 minuten, Engels (niet ondertiteld).
Een filmploeg vertrekt naar het Siberische schiereiland Kamtsjatka om zeven maanden lang nieuwgeboren bruine beren te observeren en hun dagelijkse leven vast te leggen. Kamchatka Bears-Life Begins is anders dan de klassieke natuurdocumentaire: de film is meditatief. De muziek, de natuurgeluiden en de afwezigheid van een voice-over laten je onderdompelen in de schoonheid van de wilde natuur.
Beartrek
Regisseur: Chris Morgan, Producent: Anne Mize, Verenigde Staten, 2017, 85 minuten, Engels (niet ondertiteld).
Reizend over de hele wereld op zijn motor heeft de Britse ecoloog Chris Morgan één missie: het vinden en beschermen van beren. Hij reist naar de meest wilde plekken en ontmoet de mensen die deze magische dieren proberen te beschermen. Gefilmd in Borneo, Peru, Alaska en op de Noordpool.
Grizzly Encounters – The Hunger Challenge
Regisseur & Producent: Anette Schreurich, Duitsland, 2018, 44 minuten, Engels (niet ondertiteld).
2,5 meter hoog, 550 kilo, scherpe klauwen en monsterlijke kaken. Iedereen kent wel verhalen over agressieve berenaanvallen en close encounters, maar… hoe zijn Grizzly’s nou echt? Berenbioloog Chris Morgan bestudeerde de imposante Grizzly’s in Alaska en laat een verrassend gevoelige en zelfs tedere kant zien.