Rond deze tijd gaan we weer volop aan het werk in de tuin. De losse bladeren gaan weer in de klikobak. Denk ook om de dieren. Ruim niet teveel tuinafval op.
Laat op een aantal plekken de bladeren juist liggen. Kleine beestjes als pissebedden kruipen hier graag onder: prima voedsel voor vogels. Snoei niet alle bomen en struiken tegelijk, maar spreid dit over de jaren zodat vogels altijd een schuilplaats kunnen vinden. Maak van de gesnoeide takken takkenbosjes of een takkenril, waar vogels voedsel en beschutting in kunnen vinden. Laat planten met zaden, zoals zonnebloemen en distels, staan: putters, vinken en groenlingen zijn er gek op.
Tuin vol dieren
Veel dieren raken in snel tempo grote delen van hun natuurlijke leefgebied kwijt. Zo vreselijk veel natuur hebben we in ons druk bebouwde land niet meer. Dus de snippertjes bos, akker- en slootranden met ruige vegetatie en houtwallen zijn erg belangrijk als schuil- en voedselplekken voor veel diersoorten. De laatste decennia zijn zulke plekken echter op veel plaatsen verdwenen. Vooral in steden en grootschalige landbouwgebieden moeten amfibieën, libellen, vlinders, vogels en egels steeds meer moeite doen om te kunnen overleven.
Ruim niet teveel tuinafval op
Misschien realiseren we het ons niet vaak genoeg, maar toch kunnen wij veel diersoorten op vrij eenvoudige wijze een handje helpen: door bij de inrichting van onze tuin rekening met ze te houden. Want veel dieren kunnen, zelfs in de kleinste tuin, een prima (tijdelijk) thuis vinden. Mits we ze wat tegemoet komen natuurlijk. En dat kan al door bijvoorbeeld het soort planten en bloemen wat bewuster te kiezen, een vijver aan te leggen, wat boomstronken neer te leggen, bladhopen te laten liggen of insectenblokken op te hangen. Daarmee doen we overigens niet alleen iets goeds voor ‘het behoud van de biodiversiteit’; we doen er ook onszelf een groot plezier mee. Want geef toe, er is maar weinig zo rustgevend als vanuit de luie stoel genieten van een tuin vol dieren!
Weetjes
Wist je dat er in Nederland een kleine vijf miljoen huizen met een tuin zijn?
En wist je dat een egel om de 11 dagen wakker wordt tijdens zijn winterslaap om weer even bij te buffelen?
Hier vind je nog meer handige tuintips.
Roots redacteur Paul Bohre maakte samen met Erik van Ommen een leuk boek over tuinvogels vol tips om ze te lokken.
Als je toch met ‘groen’ bezig bent: denk eens aan meer groen op je (schuur-)dak!