Natuurrijke Macin bergen

Paul Bohre

10 oktober 2018 .

Deel 3 (laatste verslag) Roots Donau vogelreis 4-10 september 2018

 

Tijdens de laatste dagen van de Roots Donaureis doorkruizen we gebieden rond de delta: de Zwarte Zeekust en Macin bergen. Vooral de natuurrijke Macin bergen maken veel indruk.

 

We vertrekken bijtijds richting de Macin bergen en drinken onderweg koffie. De beide gidsen Klaas de Jong en Paul Böhre checken de berm op vlinders. We zien de purperspanner en zuidelijke luzernevlinder, maar ook een arend overzweven. De eerste schreeuwarend, een geweldige mooie vogelsoort om de dag mee te beginnen. De bus brengt ons uiteindelijk letterlijk aan de voet van de bergen. Vanaf daar wandelen we via smal bergpad omhoog. Waar je ook kijkt, overal vliegen vlinders: we vergapen ons aan de bonte daguil, de fraaie Oostelijke vuurvlinder en een groepje van wel vier keizersmantels bij elkaar. Spectaculair.

Natuurrijke Macin bergen

Deelnemers fotograferen de mooiste vlinders. Foto Paul Bohre

 

Natuurrijke Macin bergen

Vogels zien we ook: een tapuit op de fraai gevormde stenen en bijeneters hoog in de lucht. Een Balkansperwer jaagt laag over de toppen van de bomen. Een enorme sprinkhaan (Acrida ungarica, deze heeft geen Nederlandse naam) en een gouden tor kondigden de rijke insectenwereld van het gebied al een beetje aan en al gauw staat iedereen elke twintig meter stil voor een volgende vlinder, libel, kever of wesp. Buiten de eerder genoemde soorten zien we onder andere kleine en grote vuurvlinders, luzernevlinders bruin-, Icarus- en Esparcetteblauwtje, witjes (o.a. Oostelijk Resedawitje) en knoopkruidparelmoervlinder. Ook wijst Christian, onze Roemeense gids voor vandaag, ons op Taurische hagedis en Oostelijke smaragdhagedis. En passant worden er natuurlijk ook vogels gezien. De zwarte roodstaart mooi dichtbij, twee rode rotslijsters blijven helaas op grote afstand. Hoog in de lucht passeren onder andere een zeearend en een drietal kroeskoppelikanen. Erg gaaf!

Natuurrijke Macin bergem

De keizersmantel is een spectaculaire vlindersoort. Foto Paul Bohre

 

Imponerende reuzenvlinders

Maar absoluut hoogtepunt zijn de schitterende kardinaalsmantels die we rond de bloemen zien fladderen. Indrukwekkend! Als we terugwandelen horen we de rouwmees en zien we een Moorse landschildpad in slow motion voortbewegen. Daarna rijden we terug naar het hotel, maar niet voordat we even gestopt zijn bij een steengroeve waar een grote kolonie bijeneters heeft gebroed. Hier vliegen ineens twintig zwarte ooievaars over onze hoofden. En een dwergarend en een mooie buizerd, mogelijk van de ondersoort vulpinus. De dag erna langs de Zwarte Zeekust nabij Vadu zien we onder andere scharrelaars, veel soorten steltlopers en een fantastische adult zomerkleed witvleugelstern. Wat een prachtige vogels! Bovendien vinden we enkele siesels (Europese grondeekhoorns), een Europese moerasschildpad, de groene pad een jonge Kaspische pijlslang te zijn, nu nog slechts 50 centimeter, maar in volwassen staat zo’n 2 meter! Roemenië blijkt veel meer te bieden dan vogels. De deelnemers hebben genoten van alle bonussoorten, vooral de imponerende reuzenvlinders maakten veel indruk!

Natuurrijke Macin bergen

De Kaspische pijlslang wordt uiteindelijk 2 meter. Foto Paul Bohre

 

Volgend jaar staan er wederom een paar Roots vogelweekends gepland. Voor het eerste vogelweekend op Texel in april kun je hier boeken.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...