Paddenstoelen fotograferen, zo doe je dat

René Alblas

22 oktober 2024 .

Paddenstoelen fotograferen is een goed idee als je toch al het bos in gaat voor de mooie herfstkleuren. Maar hoe maak je nu een goede foto van een paddenstoel? We geven handige tips, met dank aan fotograaf Bert Faber.

Ga door de knieën. Kleine zwammetjes zien er een stuk imposanter uit als je ze van een zo laag mogelijk standpunt fotografeert. Een mooi voorbeled is de kleverige koraalzwam. Dit piepkleine zwammetje kun je het beste vanaf de grond fotograferen. Je kunt eventueel je camera een centimeter ingraven om nog lager te komen. Een uitklapbaar en draaibaar scherm op je camera is daarbij heel handig.

Kleverige koraalzwam, foto: Piet Haaksma

Let op de omgeving. Niet alleen de paddenstoel, maar ook de omgeving is belangrijk in je foto. Liggen er takjes in de weg? Of grassprietjes die hinderlijk in beeld zijn? Met respect voor de natuur een beetje opruimen geeft vaak een mooier resultaat.

• Open diafragma. Met een open diafragma (een laag getal) krijg je weinig scherptediepte en vervaagt alles rondom de paddenstoel en krijg je mooie rustige foto’s. Hanteer een diafragmawaarde van f/4.0 of lager bij het paddenstoelen fotograferen.

Paddenstoelen
Open diafragma voor een vage achtergrond

• Handmatig scherpstellen. Bij macrofotografie slaat de autofocus vaak op hol omdat hij niet weet waar hij moet scherpstellen. Veel camera’s beschikken over live-view op het schermpje. In combinatie met handmatige scherpstelling en live-view kan je heel nauwkeurig scherpstellen.

• Gebruik een statief. Omdat paddenstoelen vaak op donkere plekken staan is het gebruik van een statief of een rijstzak vaak noodzakelijk om scherpe foto’s te krijgen. Of als je echt heel laag fotografeert, plaats je je camera op de grond.

• Licht of schaduw. Een paddenstoel die in direct zonlicht staat, bleekt vaak uit op de foto. Een paddenstoel in de schaduw geeft een veel beter resultaat. Of gebruik eventueel een witte paraplu bij het paddenstoelen fotograferen. Zo kun je de paddenstoel in de schaduw te zetten.

Paddenstoel in de schaduw, waarbij de kleine paddenstoel is opgelicht met een lampje

• Bijlichten. Door middel van bijvoorbeeld aluminiumfolie of een zaklampje kan je ook de onderkant van de paddenstoel oplichten, waardoor de paddenstoel er meer uitspringt.

• Voorgrond, achtergrond. Er liggen vaak prachtig gekleurde herfstbladeren in het bos, als je deze tussen de lens en de paddenstoel houdt, kun je hele fraaie kleureffecten bereiken.

In deze foto zijn enkele gekleurde bladeren gebruikt om een kleurrijke foto te maken

Voor de gevorderde fotograaf

• Creëer je eigen regen. Door een losse flitser achter de paddenstoel te leggen en met een plantenspuit water over de paddenstoel te spuiten, kan je dit regeneffect bereiken. De flitser staat op de achtergrond gericht en belicht alleen de waterdruppels en niet de paddenstoel zelf. In dit geval is een extra lampje gebruikt om de paddenstoel te belichten.

Als je nog een stapje verder wilt gaan: met flitslicht en een plantenspuit kun je creatieve beelden maken

En tot slot: Paddenstoelen lopen niet weg! Gun jezelf dus de rust bij het paddenstoelen fotograferen. Je kunt alle invalshoeken en belichtingen uitproberen.

Net zo lang zoeken tot je de mooiste lichtinval en de mooiste uitkadering hebt gevonden. Vliegenzwam, gefotografeerd door Maria van Dijk.

Meer lezen over paddenstoelen en paddenstoelen fotograferen

De 5 meest fotogenieke paddenstoelensoorten

Alles over de gele trilzwam.

Paddenstoelen fotograferen met Edwin Giesbers.

Foto bovenaan: Michelle Zwakhalen

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...