Het gaat stevig waaien. Roots vraagt zich af: hoe ontstaat wind eigenlijk? Wetenschapsjournalist Kim Veenman zocht het uit.
Wind is niets anders dan de verplaatsing van lucht. Als lucht warm wordt, zet het uit en stijgt op. Hierdoor blijft er lager aan de grond minder lucht over. Dit is een lagedrukgebied. Daaromheen blijft de luchtdruk hoog. Omdat lucht altijd streeft naar evenwicht, wordt de plek waar de warme lucht omhoog stijgt, weer opgevuld door koude lucht. Hierdoor ontstaat een beweging. Dat is de wind.
Wind: stromingen van drukgebieden
De zon verwarmt het aardoppervlak, waardoor warme lucht opstijgt. Die opwarming is niet overal hetzelfde. Zo is het in de tropen warmer dan op de polen en warmt zee langzamer op dan land. Omdat de aarde ook nog eens draait, ontstaan er overal ter wereld stromingen van hoge- naar lagedrukgebieden. En voilà: het waait.
Kijk hier voor de actuele windverwachting in je eigen buurt.
Meer leuke weetjes over het weer lezen?
- Enig idee hoe mist precies ontstaat?
- Hoeveel weegt een bloemkoolwolk?
- Of lees het vrolijke natuurblog over het ongrijpbare weer op de Wadden.
- De wind is onzichtbaar, maar toch oefenen de Mistral, de Bora en al die andere krachtige Europese luchtstromen duidelijk hun invloed uit op landschap én mens. Nick Hunt beschrijft het wervelend in zijn reiswandelboek Waar de wind waait. Lees hier de recensie die Roots schreef.
- Wat moet je eigenlijk doen wanneer je wordt overvallen door onweer?
Meer leuke natuurvragen
In het nieuwe maartnummer van Roots vind je veel meer leuke natuurvragen. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”
Foto bovenaan: Marianne Oosterhuis