Sprookjesachtig mooi: de spechtinktzwam

René Alblas

9 december 2018 .

Joan Bakker maakte deze schitterende opname van een spechtinktzwam. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week! De spechtinktzwam komt overal in Nederland voor, maar met name op de rijke zandgronden en in loofbossen in Gelderland, Overijssel en Brabant. En in de duinen. De hoed kan een diameter van 4 tot 8 centimeter bereiken.

Joan zond deze foto van een koraalzwam in voor de Roots Foto van de Maand november/december wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

De redactie kiest wekelijks een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Wil je ook meedoen? Dan is haast geboden! Je kunt nog inzenden tot en met 10 december. Het thema voor de november/december wedstrijd is paddenstoelen. De winnende foto’s komen in de Roots van februari 2019.

Klik hier om mee te doen met de november/decemberwedstrijd.

Nog wat tips

• Een heel laag standpunt is bij paddenstoelenfotografie meestal het beste. Als je je camera op de grond plaatst kan het kleinste zwammetje er nog majestueus uitzien.

• Kijk bij het fotograferen van paddenstoelen goed naar de omgeving. Liggen er geen storende blaadjes of takjes? Haal ze dan voorzichtig weg, bijvoorbeeld met een pincet of een kwastje.

• De meest fotogenieke oranjegele paddenstoel is de koraalzwam. Dit piepkleine zwammetje kun je het beste vanaf de grond fotograferen. Je kunt eventueel je camera een centimeter ingraven om nog lager te komen. Een uitklapbaar en draaibaar scherm op je camera is heel handig bij paddenstoelenfotografie.

• Kies voor een groot diafragma (bijvoorbeeld f/4.0 of lager) zodat je paddenstoel nog net voldoende scherpte heeft en een eventueel storende achtergrond onscherp is.

• Paddenstoelen lopen niet weg! Gun jezelf dus de rust tijdens de fotografie. Je kunt alle invalshoeken en belichtingen uitproberen.

Nog meer tips

En kijk gelijk ook even naar de paddenstoelen-fototips van natuurfotograaf Bert Faber.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...