Zo fotografeer je najaarsstormen op het strand

René Alblas

31 oktober 2024 .

Een mooi seizoensonderwerp: najaarsstormen fotograferen! Fotograaf Bert Faber vertelt hoe je dat het beste aan kunt pakken. Nog een extra tip: als het heel hard waait, blijf dan thuis en bekijk je foto’s van een mooie milde herfststorm.

De late herfst staat vaak garant voor regen en wind. De kleuren in de natuur zijn nu wat saai, de blaadjes zijn van de bomen gevallen, vaak is het een beetje kwakkelweer. Een ideale periode om slecht weer vast te leggen. En waar kan dat beter dan langs de Nederlandse kust? En ja, mocht je het echt willen weten…., het klopt dat ik bij de meeste van deze foto’s zeiknat ben geregend…..

Let op je spullen

Harde wind, regen, zand, modder en dergelijke, stellen hoge eisen aan je spullen. Zorg zelf dat je warme en regendichte kleding aan hebt. Koop eventueel een regenhoes voor je camera. Zorg voor een stevig statief. Wees voorzichtig met het wisselen van objectieven.

Kies je momenten

Als je op het strand bent en alles lijkt saai grijs, wacht je momenten dan af. Er gaat altijd wat gebeuren. Een groep vogels die voorbij vliegt. Of zoals hier een paar minuten zonlicht op een verder loodgrijze dag. Een belichtingstrapje (op de meeste camera’s is hier een instelling voor) kan je helpen om bij snel wisselende lichtomstandigheden een goed belichte foto te maken. De camera maakt dan automatisch drie foto’s na elkaar, eentje overbelicht, eentje neutraal belicht en eentje onderbelicht.

Verticaal

Om een of andere reden worden de meeste foto’s horizontaal gemaakt. Draai je camera een keer en maak ook eens verticale foto’s. Zorg voor iets aansprekends in de voorgrond wat diepte in je foto geeft.

Lijnen

Bij landschappen is de compositie uitermate belangrijk. Het standpunt op bovenstaande foto is bewust gekozen om gebruik te maken van de lijnen van de waterstroompjes. Het waterstroompje van linksonder leid je door het beeld heen. Ook de bewolking leidt je naar dezelfde plek.

Horizon

Het is logisch om bij een prachtige lucht de horizon laag te houden en veel lucht in beeld te nemen. Bij bovenstaande foto heb ik er voor gekozen de horizon hoog te plaatsen en de dynamiek van de branding weer te geven.

En voor de gevorderden : Beweging

Als er geen echte najaarsstormen zijn, maar wel donker weer is het erg leuk om met langere sluitertijden te experimenteren. Om de vogels enigszins scherp te krijgen en niet helemaal vervaagd, is er gekozen voor een sluitertijd van 1/20 seconde. Door met een 400 mm telelens mee te bewegen met de vogels krijg je een dynamische foto.

Meer herfst-fotografeertips

Naast najaarsstormen zijn er nu nog veel meer leuke foto-onderwerpen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...