Natuurlijk, op 23 september is officieel de herfst begonnen. Er is nu eenmaal zo’n indeling gemaakt op basis van de zonnestand. Maar soms trekt de natuur zich daar niets van aan. November is misschien wel de meest onvoorspelbare maand als het om het weer gaat. Tijdens de zomermaanden kijkt iedereen uit naar de hogedrukgebieden die doorgaans een periode van warm en droog weer betekenen. In november zorgen de hogedrukgebieden juist voor veel koude lucht uit het noorden en oosten. Het zijn juist de depressies die in deze tijd de warmere zeelucht oostwaarts blazen en dus voor een warme nazomer kunnen zorgen.
En die warme nazomer is er, ook hier in de Vogezen. En die nazomer -ook wel oudewijvenzomer genoemd- zorgt ervoor dat heel veel planten denken dat het voorjaar alweer begonnen is. De natuur begint weer kleur te krijgen!
In mei berichtte ik al over de oogstrelende schoonheid van de bloeiende wilde bremstruiken. Half juni was dat helaas alweer afgelopen, maar begin september schoot een aantal bremstruiken voorzichtig weer in de bloei. En nu, door de (tot nu toe) zeer hoge novembertemperaturen zijn sommige struiken zelfs aan een derde bloei begonnen dit jaar. Geen gele zee, maar hier en daar een krachtig geel accent (zie foto bovenaan dit bericht), daar wordt je toch blij van in een zogenaamde grauwe herfstmaand?
Maar die brem is niet de enige kleurmaker. Gisteren – 13 november – zag ik rondom mijn huis nog minstens 20 verschillende wilde bloemensoorten in bloei. En dan heb ik het dus nog niet over de bloeiende dahlia’s, rozen en lavendel in de tuin. Hoezo herfst? Half november is het hier gewoon lente.