De wilde bij heeft het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om de bij een duwtje in de rug te geven, wordt op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart voor de tweede keer de Bijenwerkdag gehouden. Kom je ook een bijenhotel bouwen of bloemen zaaien?
Heerlijk toch, zo’n zomerse tuin, balkon of park vol zoemende bijtjes? Of die allereerste hommels (dat zijn ook bijen) die het voorjaar inluiden en de nijvere bijen die druk bouwen en metselen aan hun nest…. Bijen en hommels fascineren, brengen de natuur tot leven en zijn nog nuttig ook. Ze zorgen voor bestuiving van wilde planten, maar ook van onze voedselgewassen en fruitbomen.
Nederland Zoemt
In Nederland leven 358 soorten wilde bijen. De helft daarvan is bedreigd. De belangrijkste oorzaken zijn gebrek aan nestgelegenheid en voedsel. En we zijn te netjes. De tuinen en balkons zijn versteend en opgeruimd. Ook op het platteland met zijn gladde weilanden en bespoten akkers valt voor insecten weinig te halen.
Nederland Zoemt, een initiatief van LandschappenNL, Natuur&Milieu, IVN en Naturalis, komt daarom in actie voor de wilde bij. Het doel is de leefomstandigheden voor wilde bijen duurzaam verbeteren. De landelijke Bijenwerkdag is daar een mooi voorbeeld van. Het leuke is, iedereen kan meedoen: gemeenten, bedrijven, boeren én burgers.
Bezig voor bijen
Op de Bijenwerkdag, op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, kan iedereen in elke provincie aan de slag om bijen te helpen. Denk aan het vergroten van het aantal nestgelegenheden, het bouwen van bijenhotels en het aanleggen van steilwandjes. Ook kun je de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) dat weekend verbeteren door planten te zaaien en struiken te planten. Je kunt aan allerlei groepsactiviteiten meedoen, maar je kunt ook gewoon in je eigen tuin aan de slag. Lees er alles over op nederlandzoemt.nl, daar kun je je ook opgeven voor de verschillende activiteiten.
Lees meer over bijen
Welke bijen staan er allemaal op de rode lijst, dat lees je hier.
In het prille voorjaar kun je bijen al helpen. Hoe? Plant een hazelaar.
Lees het korte interview met hommelprofessor Dave Goulson.
Foto header: Lia Deurloo-Bakker