Vleermuizen leiden overdag een verborgen bestaan in kelders en onder dakpannen. Pas als de nacht valt, gaan ze op pad. In Nederland leven meer dan twintig soorten. Tijdens de Nacht van de Vleermuis, van vrijdag 28 t/m zondag 30 augustus, kun je veel soorten zien en horen tijdens speciale excursies die verspreid over Nederland en Vlaanderen worden gehouden.
Vleermuizen zijn bijzonder, het zijn namelijk de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Tussen hun voorpoten en hun lijf en tussen de achterpoten en de staart zit namelijk een heel flexibele en dunne vlieghuid waarmee ze uitstekend kunnen vliegen.
Bij schemering kun je met wat geluk een vleermuis zien fladderen, want als het donker wordt komen ze naar buiten om te jagen op insecten of om te paren. Augustus is bijvoorbeeld de paartijd van de gewone dwergvleermuis. Mensen met goede oren, zoals kinderen, kunnen de mannetjes nu zelfs horen roepen zonder vleermuisdetector.
Nacht van de Vleermuis
Aankomend weekeinde staat in heel Europa de vleermuis voor even in het spotlicht, ook in Nederland en Vlaanderen, want dan is het de Nacht van de Vleermuis. Voor iedereen die graag meer wil weten over vleermuizen zijn er door het hele land verschillende activiteiten. Er zijn vaartochten om vleermuizen te kijken, je kunt naar ze luisteren via speciale batdetectoren of bezoek een plek waar vleermuizen leven.
Kun je nu geen genoeg krijgen van vleermuizen? Op 29 en 30 augustus is ook de Najaars Vleermuistuintelling 2020. Jij kunt daarbij helpen door ’s avonds in je tuin de vliegende vleermuizen te tellen. Je waarnemingen kun je hier doorgeven.
Meer over vleermuizen
- Kan een vleermuis verstrikt raken in je haar?
- Bestaan er vampiervleermuizen die bloed drinken?
- Vleermuizen krijsen veel. Maar dat heeft een speciale betekenis…
- Er zijn weinig nachtdieren die de fantasie meer prikkelen dan vleermuizen. Met deze Europese veldgids in de hand, kun je diep doordringen in de schemerwereld van deze vliegende zoogdieren.
- 5 hotspots voor vleermuizen.
Foto: Christian Biemans